Baba piaskowa

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- kostka (25 dag) margaryny lub masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
-  szklanka mąki pszennej
-  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  aromat waniliowy
-  cukier puder
-  wisienki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w rondelku, uważając, aby się nie przypaliło. Ostudź. Jajka z cukrem utrzyj na puszysty gęsty krem.

2. Do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj kilka kropli zapachu waniliowego i dokładnie wszystko wymieszaj, powoli dolewając masło. Uważaj, aby w cieście nie pozostały grudki mąki.

3. Formę na babę wysmaruj tłuszczem, obsyp odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj powierzchnię.

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz około godziny w temperaturze 175 st. Gotowe przestudź 10 min w formie, następnie wytrząśnij na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem, przybierz wisienkami koktajlowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA