Składniki
Biszkopt:
-
- 0,6 szklanki cukru
- 0,6 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 2 kieliszki spirytusu
- 1 kostka masła
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka kakao
- bakalie
Do dekoracji:
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę, potem jasną.
Na wierzch ciasta potrzeć czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.