Ambasador

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
/ 11.10.2006 10:50

Składniki

Biszkopt:

  •  

    4 jajka
  • 0,6 szklanki cukru
  • 0,6 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • bakalie

Do dekoracji:

  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

1 1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.

Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.

Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę, potem jasną.

Na wierzch ciasta potrzeć czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA