Tarta - ciasto czekoladowe

Jeśli lubisz czekoladowe ciasta, koniecznie wypróbuj nasz przepis na tartę!
Weronika Kwaśniak / 13.11.2013 09:48
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta - ciasto czekoladowe Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 300 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Spód:
  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 dag rozpuszczonej na parze gorzkiej czekolady
  • żółtko
  • 5 dag cukru pudru
Masa:
  • 15 dag płatków migdałowych
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 25 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • czubata łyżka brązowego cukru
  • szklanka kremówki
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
1. Z podanych powyżej składników na spód zagnieć ciasto.
2. Wylep nim formę o średnicy 24 cm.
3. Ciasto chłodź przez 60 minut.
4. Przykryj pergaminem, wsyp groch dla obciążenia.
5. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.
6. Po upływie 15 minut papier i groch usuń, piecz jeszcze przez 5 min.
7. Migdały upraż, ostudź.
8. Kremówkę podgrzej z cukrem, przyprawą do piernika i skórką.
9. Wsyp czekoladę. Zdejmij z ognia i wymieszaj.
10. Migdały wymieszaj z masą i rozprowadź na cieście. Chłodź przez 4 godziny.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA