Przepis Magdy Gessler: sernik krakowski

Jeśli szukałaś idealnego przepisu na sernik, mamy coś dla ciebie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: sernik krakowski
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na ciasto:
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Na masę serową:
  • 80 dag twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z ½ cytryny
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sernik krakowski Magdy Gessler!

Przepis na ciasto:

1. Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
2. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto.
3. Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na 30 min.
4. Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki.
5. Nakłuj i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
6. Wyjmij i lekko przestudź.

Przepis na masę serową do sernika krakowskiego:

1. Ser przepuść 3 razy przez maszynkę.
2. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem.
3. Do pulchnej masy dodaj po trochu ser i masło.
4. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny.
5. Ucieraj masę. Gdy stanie się gładziutka, ubij białka na pianę.
6. Masę serową delikatnie wymieszaj z pianą, dodając najpierw ⅓, a potem resztę.
7. Dodaj miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową.
8. Wylewaj masę na podpieczony spód.

Dalsze przygotowanie sernika krakowskiego:

1. Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki centymetrowej szerokości.
2. Ułóż z nich na masie serowej ozdobną kratkę. Posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę.
4. Po upływie wyznaczonego czasu sernika nie wyjmuj! Wyłącz piekarnik i czekaj, aż ostygnie - ewentualnie lekko uchyl drzwiczki.
5. Gdy sernik wystygnie, jest gotowy do podania. Dobrze jest serwować go z konfiturą lub kawałkami skórki pomarańczowej.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Sprawdź inne przepisy na pyszne ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
vito/11 miesięcy temu
a gdzie lukier na wierzchu ??Gdzie skorka pomaanczowa i rodzynki ??Kto zalewa sernik wisniami z kompotu?
dedyxxx111/2 lata temu
przepis na sernik mojej babci jest najlepszy na swiecie;)
dedressss/2 lata temu
przepis na sernik Magdy Gessler kojarzy mi się z dzieciństwem:)
POKAŻ KOMENTARZE (6)