Faworki w innym wydaniu, czyli róże karnawałowe. Zobacz, jak przygotować te karnawałowe specjały

Róże karnawałowe są tak samo chrupiące i smaczne jak faworki, za to kształtem przypominają kwiat róży. Do standardowego ciasta na faworki dodaj dżem lub wiśnie z konfitury. Zobacz, jak zrobić te pyszne ciastka karnawałowe i zaskocz najbliższych tą niezwykłą wersją faworków. Są łatwiejsze w przygotowaniu, niż myślisz.
Weronika Kwaśniak / 25.01.2023 16:00
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki w innym wydaniu, czyli róże karnawałowe. Zobacz, jak przygotować te karnawałowe specjały fot. Adobe Stock, Monika
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka rumu lub spirytusu,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • wiśnie lub dżem wiśniowy,
  • cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:

Róże karnawałowe to tradycyjne ciastka karnawałowe, które możesz przygotować, wykorzystując podstawowy, prosty przepis na faworki. Od popularnych chrustów różni je jednak kształt - te pyszne ciastka na karnawał przypominają kwiaty, przez co są świetną przekąską nie tylko na sam karnawał, ale także walentynki czy spotkanie z bliskimi.

W środek każdej róży po usmażeniu nakłada się niewielką porcję dżemu wiśniowego lub wiśni z konfitury i oczywiście obficie posypuje cukrem pudrem. Dzięki temu wyglądają jak prawdziwe kwiaty z pysznym, aromatycznym środkiem.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć twarde, elastyczne ciasto. Kolejność ich dodawania nie ma większego znaczenia.
  2. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj, a następnie wykrój kółka o trzech średnicach: ok. 3, 5 i 7 cm.
  4. Każde kółko nakrój w 6 miejscach na głębokość 1 cm.
  5. Układaj jedno na drugim od największego do najmniejszego.
  6. Naciśnij środek palcami, aby się zlepiły.
  7. Tak przygotowane ciastka karnawałowe smaż w gorącym tłuszczu, wkładając małym kółkiem do dołu, po chwili odwróć.
  8. Róże muszą zrumienić się i lekko spuchnąć z każdej strony.
  9. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu.
  10. Jeszcze ciepłe róże karnawałowe posyp cukrem pudrem, a w sam środek nałóż łyżeczką porcję dżemu lub wiśnię.

Róże karnawałowe są lekkie i kruche, a przy tym pięknie wyglądają na paterze. Nie może ich zabraknąć wśród innych karnawałowych przekąsek.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.01.2021.

Czytaj także:
Faworki pieczone w piekarniku
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego

DRUKUJ PRZEPIS