Tarta jabłkowa - przepis składniki i przygotowanie

Przygotuj zamiast typowej szarlotki!
Weronika Kwaśniak / 11.09.2014 10:20
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta jabłkowa - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 17 dag masła
  • 2 duże żółtka
  • zimna woda

Obłożenie:

  • ok. 15 małych twardych jabłek
  • 18 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę jabłkową!

  1. Z mąki, masła, soli, żółtek i 2-3 łyżek zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Schłodź.
  2. Jabłka umyj, obierz.
  3. Każde przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne.
  4. Na patelni o wysokich brzegach i średnicy 25 cm, którą można wstawić do pieca, rozpuść masło, wsyp cukier, przesmaż.
  5. Partiami obsmaż jabłka.
  6. Jabłka ułóż ciasno na patelni, przykryj rozwałkowanym ciastem.
  7. Boki ciasta podwiń.
  8. Piecz 35 min w 220°C.
  9. Wyłóż na talerz jabłkami do góry.

Zobacz inne przepisy na dania z jabłek:

DRUKUJ PRZEPIS