Ratatouille - danie kuchni śródziemnomorskiej

Wegetariańskie danie jednogarnkowe!

DRUKUJ PRZEPIS
Ratatouille - danie kuchni śródziemnomorskiej
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 cukinie
  • bakłażan
  • 2 cebule
  • po pół strąka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory  
  • świeże oregano lub bazylia
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cukinie i bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowę, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w paski.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, obsmażyć plastry bakłażana. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wsypać cebulę, lekko zrumienić. Dodać cukinię i paprykę, przesmażyć mieszając. Dodać zrumieniony bakłażan, dusić na małym ogniu.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub posiekać. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć stwardniałe kawałki.
  4. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, wsypać czosnek i pomidory, przesmażyć, poddusić. Dodać do reszty warzyw, podlać winem, dodać posiekane zioła, wino, sól i pieprz. Dusić na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Przełożyć je na półmisek. Pozostały w rondlu sos zagęścić dalej gotując, polać nim warzywa.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)