Pikle z pomidorami i cebulką

Pikle z cebulą i pomidorami fot. Fotolia
Zrobione w domu!
/ 29.08.2013 11:14
Pikle z cebulą i pomidorami fot. Fotolia

Składniki:

  • 1 kg małych pomidorków
  • sól
  • 25 dag drobnej cebulki
  • 1 młoda cukinia
  • pół szklanki octu 10%
  • 8 dag cukru
  • 0,5 l wody
  • po łyżce ziaren pieprzu i gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • zioła

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory nakłuć wykałaczką, posolić, odstawić w chłodne miejsce, cebulki obrać, cukinię pokroić na plasterki 0,5 cm. Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotować, włożyć cebulki, gotować 10 minut, odcedzić, wrzucić plasterki cukinii, gotować 1 minutę, odcedzić.
  2. W słoikach ułożyć warstwę pomidorków, cebulę i cukinię, na wierzch pomidorki, zalać letnim płynem, odstawić chłodne miejsce. Po trzech dniach płyn zlać, zagotować, przestudzić, zalać pomidorki - muszą być całkowicie zakryte - zamknąć słoik, odstawić.

Redakcja poleca

REKLAMA