Składniki:
- 1 kg małych pomidorków
- sól
- 25 dag drobnej cebulki
- 1 młoda cukinia
- pół szklanki octu 10%
- 8 dag cukru
- 0,5 l wody
- po łyżce ziaren pieprzu i gorczycy
- 2 liście laurowe
- zioła
Sposób przygotowania:
- Pomidory nakłuć wykałaczką, posolić, odstawić w chłodne miejsce, cebulki obrać, cukinię pokroić na plasterki 0,5 cm. Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotować, włożyć cebulki, gotować 10 minut, odcedzić, wrzucić plasterki cukinii, gotować 1 minutę, odcedzić.
- W słoikach ułożyć warstwę pomidorków, cebulę i cukinię, na wierzch pomidorki, zalać letnim płynem, odstawić chłodne miejsce. Po trzech dniach płyn zlać, zagotować, przestudzić, zalać pomidorki - muszą być całkowicie zakryte - zamknąć słoik, odstawić.