Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i marchewki

Pyszne, lekkie, wegetariańskie pierogi!

DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i marchewki
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Składniki na farsz:

  • Dwie duże marchewki
  • Woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Mała cebula

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna
  • Letnia woda
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Marchew obieramy i gotujemy. Po ostudzeniu kroimy na drobną kostkę.
  2. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Zostawiamy aż ostygnie.
  3. Wyrabiamy ciasto na pierogi: dwie szklanki mąki zagniatamy ze szklanką ciepłej wody do uzyskania jednolitego ciasta. W przypadku gdy mąka się nie klei, dodajemy wodę. Gdy wody jest za dużo, dodajemy mąkę.
  4. Cebulkę kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle, aż się nieco zarumieni. Dodajemy kaszę gryczaną oraz marchewkę i przyprawy. Całość mieszamy.
  5. Na blacie rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy cienkie ciasto. Wycinamy szklanką koła, wkładamy farsz i lepimy pierogi.
  6. Pierogi gotujemy 3 minuty na wrzącej, osolonej wodzie. Przy podawaniu pierogi można polać rozpuszczonym tłuszczem z cebulką z patelni lub jeść np. ze świeżym koperkiem.

Poznaj inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)