Pieczone brzoskwinie

Pieczone brzoskwinie to wspaniały pomysł na owocową przekąskę!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone brzoskwinie
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 twardych brzoskwiń
  • 10 dag masła
  • 10 dag płynnego miodu
  • kieliszek wódki lub białego wina
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 5 dag migdałów
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie umyć, wytrzeć, przekroić na pół, wyjąć pestki, można obrać ze skórki.
  2. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim brzoskwinie przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę posypać wiórkami masła.
  3. Brzoskwinie polać częścią miodu, skropić alkoholem. Piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C.
  4. Migdały posiekać, podprażyć na suchej patelni.
  5. Schłodzony jogurt ubić, położyć po łyżce na połówkach owoców.
  6. Pieczone brzoskwienie polać stróżką miodu, posypać migdałami, oprószyć cynamonem. Udekorować listkami mięty lub melisy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)