Kulki jajeczno-ryżowe

Na obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Kulki jajeczno-ryżowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag kleistego ryżu
  • 3 i 1/4 szklanki bulionu
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania
  • olej
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ryż opłucz, przełóż do garnka, zalej bulionem, wsyp szczyptę kurkumy, soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj masło i parmezan. Ostudź. Połącz ryż z jajkami, mąką i posiekaną natką.
  2. Z masy uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż w głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj jako samodzielne danie z sałatką pomidorową lub jako dodatek do sznycli cielęcych lub kotletów drobiowych.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)