Kruche pierogi z kapustą i grzybami

Kruche pierogi z kapustą i grzybami możesz podać do wigilijnego barszczu zamiast tradycyjnych uszek.

DRUKUJ PRZEPIS
Kruche pierogi z kapustą i grzybami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 150 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól

Farsz:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 10 dag startego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

oraz: 

  • jajko
  • łyżka kminku
Świąteczna sałatka z burakami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby zalej 400 ml wody, mocz 4 godz., gotuj 10 min, posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i pokrojoną kapustę. Wlej wywar z grzybów. Dodaj przyprawy. Duś 45 min. Odparuj i ostudź. Wyjmij listki, dodaj starty ser.
  2. Składniki na ciasto posiekaj, zagnieć, chłodź 30 min. Rozwałkuj, pokrój na kwadraty. Ułóż na nich porcje nadzienia, zlep pierogi. Posmaruj jajkiem i posyp kminkiem. Piecz 20 min (180 st.).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)