Jajka w babeczkach

Jajka w babeczkach to niecodzienny sposób podania tego tradycyjnego dania wielkanocnego. Zobacz, jak przygotować tę pyszną przekąskę!

DRUKUJ PRZEPIS
Jajka w babeczkach
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • po łyżce masła i mąki
  • po 1/3 szklanki gęstej śmietany (22 proc.) i bulionu
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • 8 jajek
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • kolorowa papryka
  • sól, pieprz
Śródziemnomorskie jajka faszerowane - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Rozwałkować. Szklanką powycinać kółka. Wylepić foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i chwilę podpiec, wyjąć, ostudzić.
  2. Na sos w rondelku stopić masło, oprószyć mąka, zasmażyć nie rumieniąc. Stale mieszając, żeby nie zrobiły się grudki , dokładać porcjami śmietanę i bulion. Dodać rozdrobniony serek topiony. Całość podgrzewać mieszając. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Do babeczek nalać po porcji sosu. Wbić po jajku (ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtka). Białko jajka posypać startym serem. Babeczki wstawić do gorącego piekarnika na około 10 minut. Babeczki ostrożnie wyjąć z formy, podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane kawałkami papryki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)