Bakłażany po chorwacku

Do zapiekanki tego typu możesz zamiast sera owczego ser kozi lub białą mozzarellą, choć wówczas przestanie to być danie prawdziwie chorwackie...

DRUKUJ PRZEPIS
Bakłażany po chorwacku
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 325 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 5 dużych czerwonych papryk
  • oliwa z oliwek
  • 50 dag sera owczego
  • tymianek
  • bazylia
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Bakłażany pokrój w cienkie talarki, oprósz solą, odstaw na 30 min.
  2. Papryki piecz 20 min w temp. 190 st. C, wystudź, przekrój na cztery części, oczyść z pestek, obierz ze skórki.
  3. Bakłażany opłucz, osusz. Posmaruj oliwą i smaż partiami na patelni.
  4. Ser pokrusz. Listki bazylii i tymianku opłucz i porwij. Czosnek obierz, posiekaj.
  5. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą i układaj w nim warstwami bakłażana i paprykę przesypując serem, ziołami, czosnkiem i pieprzem. Całość skrop oliwą. Piecz 30 min w temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)