POLECAMY

Bakłażany po chorwacku

Do zapiekanki tego typu możesz zamiast sera owczego ser kozi lub białą mozzarellą, choć wówczas przestanie to być danie prawdziwie chorwackie...

DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 325 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 5 dużych czerwonych papryk
  • oliwa z oliwek
  • 50 dag sera owczego
  • tymianek
  • bazylia
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Bakłażany pokrój w cienkie talarki, oprósz solą, odstaw na 30 min.
  2. Papryki piecz 20 min w temp. 190 st. C, wystudź, przekrój na cztery części, oczyść z pestek, obierz ze skórki.
  3. Bakłażany opłucz, osusz. Posmaruj oliwą i smaż partiami na patelni.
  4. Ser pokrusz. Listki bazylii i tymianku opłucz i porwij. Czosnek obierz, posiekaj.
  5. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą i układaj w nim warstwami bakłażana i paprykę przesypując serem, ziołami, czosnkiem i pieprzem. Całość skrop oliwą. Piecz 30 min w temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)