Kotlety z selera i sera pleśniowego

Z lekką nutką orzechową... Pycha!
/ 13.06.2013 07:48
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 150 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • seler o wadze 50 dag, obrany i starty na grubej tarce
  • 10 dag pokrojonego w kosteczkę rokpolu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • jajko
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • sól
  • sezam do panierowania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Na 5 łyżkach oleju przesmaż seler, wlej bulion i mieszając, duś kilka minut. Ostudź, wymieszaj z orzechami, serem i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Na końcu dodaj bułkę tartą.
  2. Masę odstaw do lodówki na 10 minut. Następnie uformuj 8 małych kotlecików, obtocz je w sezamie i usmaż na rumiano na oleju.
DRUKUJ PRZEPIS