Kociołek węgierski - przepis

Kociołek węgierski to lekkie danie z kiszonej kapusty oraz papryki.
/ 23.01.2013 05:13
DRUKUJ PRZEPIS
Kociołek węgierski - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 160 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 45 dag kiszonej kapusty
  • średnia marchewka
  • cebula 
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe papryki: czerwona i żółta
  • puszka pomidorów
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Kapustę pokrój. Pozostałe warzywa obierz, oczyść, a następnie opłucz. Cebulę posiekaj, paprykę oraz marchewkę pokrój w niewielką kostkę, ziemniaki pokrój w dużą kostkę.
  2. W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę oraz wszystkie przyprawy, smaż, cały czas mieszając, około minuty. Następnie dodaj kapustę, podsmaż, wlej 2,5 szklanki wody, dodaj pomidory, listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 35 min. Następnie dodaj ziemniaki oraz paprykę. Gotuj jeszcze 15-20 min. Dopraw do smaku.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA