Polki.pl
kom. (2)

Prosty placek z dżemem


Składniki
110 g miękkiego masła,

½ szkl. cukru,
1 duże jajo,
1 żółtko,
esencja migdałowa,
1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej),
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 ¾ szkl. dżemu, konfitury czy powideł,
cukier kryształ

Sposób przygotowania

Ubić masło z cukrem. Wmieszać jajo, żółtko i ekstrakt migdałowy. W oddzielnej misce połączyć mąki, sól i proszek. Stopniowo dodawać suche składniki do mikstury jajecznej dokładnie mieszając. 2/3 ciasta rozwałkować na dysk, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika. Podobnie uczynić z pozostałą częścią. Po pół godziny wyjąć, pozostawić na chwilę w pokojowej temperaturze po czym wyłożyć większą porcją ciasta okrągłą blachę. Wyłożyć na wierzch konfiturę i nakryć drugim dyskiem (rozwałkowanym do wymiarów). Posypać wierzch cukrem kryształem i piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut, aż będzie złotobrązowe.




Oceń 5,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Ciasta

Skomentuj Prosty placek z dżemem

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Prosty placek z dżemem

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne