Poznaj 5 zasad praktycznej spiżarni!
1. Dobrze rozplanowane półki
Tak rozplanuj półki, by były umieszczone na różnej wysokości. Dzięki temu zmieścisz mnóstwo drobiazgów, ale też rzeczy (np. butelki), które są wyższe od pozostałych.
2. Praktyczne półki-kosze
Bardzo wygodne są półki–kosze. Wyposażone w ścianki, które zabezpieczają produkty przed zsunięciem. Dobrze je zamontować zwłaszcza, gdy w domu są dzieci, które też zaglądają do spiżarni (cena 83 zł, Elfa).
3. Metal i wiklina
W schowku nigdy nie za wiele koszy. Sprawdzą się zarówno wiklinowe, jak i metalowe. Są przewiewne, więc warzywa i owoce lepiej się w nich przechowują.4. Pożyteczne szuflady
Na pewno warto mieć szafki typu cargo. Łatwo wysunąć w nich ażurową szufladę i znaleźć potrzebną rzecz. Można samemu złożyć taką szafkę, jaka jest nam potrzebna.
5. Rozplanowanie sprzętów AGD
Schowek to świetne miejsce na sprzęt agd. Przedmioty, po które rzadko sięgasz umieść na górnych półkach. Te, których wciąż używasz trzymaj na środkowych.
Na podst. art. Praktyczne wskazówki, "Poradnik domowy" nr 9, 2013