Spiżarnia - jak ją urządzić

5 zasad prkrycznej spiżarni fot. Fotolia
Poznaj je wszystkie!
/ 18.09.2013 09:44
5 zasad prkrycznej spiżarni fot. Fotolia
Spiżarnia to bardzo ważny element każdego domu. Dlatego wnętrze szafy lub wnęki przeznaczonej na spiżarnię warto zabudować półkami modułowymi. Można je dowolnie zestawiać i rozbudowywać dokupując pojedyncze elementy (od ok. 30 do 300 zł za sztukę).

Poznaj 5 zasad praktycznej spiżarni!

1. Dobrze rozplanowane półki


Tak rozplanuj półki, by były umieszczone na różnej wysokości. Dzięki temu zmieścisz mnóstwo drobiazgów, ale też rzeczy (np. butelki), które są wyższe od pozostałych.

2. Praktyczne półki-kosze


Bardzo wygodne są półki–kosze. Wyposażone w ścianki, które zabezpieczają produkty przed zsunięciem. Dobrze je zamontować zwłaszcza, gdy w domu są dzieci, które też zaglądają do spiżarni (cena 83 zł, Elfa).

3. Metal i wiklina

W schowku nigdy nie za wiele koszy. Sprawdzą się zarówno wiklinowe, jak i metalowe. Są przewiewne, więc warzywa i owoce lepiej się w nich przechowują.

4. Pożyteczne szuflady


Na pewno warto mieć szafki typu cargo. Łatwo wysunąć w nich ażurową szufladę i znaleźć potrzebną rzecz. Można samemu złożyć taką szafkę, jaka jest nam potrzebna.

5. Rozplanowanie sprzętów AGD


Schowek to świetne miejsce na sprzęt agd. Przedmioty, po które rzadko sięgasz umieść na górnych półkach. Te, których wciąż używasz trzymaj na środkowych.

Na podst. art. Praktyczne wskazówki, "Poradnik domowy" nr 9, 2013

Redakcja poleca

REKLAMA