Serniczek jogurtowo-truskawkowy

Sernik jogurtowy z truskawkami to hit tegorocznych wiosennych przyjęć! Sprawdź sama i zakochaj się w jego smaku!

DRUKUJ PRZEPIS
Serniczek jogurtowo-truskawkowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • żółtko

Masa:

  • 45 dag jogurtu naturalnego
  • szklanka schłodzonej kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii
  • 50 dag truskawek

Dodatkowo:

  • 3 zmiksowane i przetarte przez sitko truskawki
  • 1/4 łyżeczki żelatyny
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zagnieść na gładką masę składniki na ciasto. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy ok. 20 centymetrów. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec na mocno złoty kolor w temperaturze 190 st. Ostudzić.
  2. Blat przełożyć na paterę, wokół zacisnąć obręcz do tortów. Żelatynę namoczyć w mleku i rozpuścić na parze.
  3. Kremówkę ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i miąższem wyskrobanym z laski wanilii.
  4. Truskawki opłukać i osuszyć. Część przekroić na pół i ułożyć wokół wewnętrznej strony obręczy. Resztę pokroić w kostkę.
  5. Jogurt wymieszać z żelatyną i kremówką, a następnie wymieszać z truskawkami, przełożyć masę na blat ciasta. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
  6. Przecier truskawkowy wymieszać z żelatyną, rozpuścić na parze, lekko przestudzić i udekorować ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)