Przekładaniec truskawkowy z kremem owocowym - przepis

Przekładaniec z truskawkami może być uzupełnieniem menu komunijnego przyjęcia czy wesele. Wypróbuj nasz przepis!
/ 13.05.2013 15:33
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładaniec truskawkowy z kremem owocowym - przepis fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 20 dag truskawek
  • 10 dag malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 40 dag masła
  • sok z połowy cytryny

Do nasączenia ciasta z truskawkami:

  • 1/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 25 dag truskawek
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać białka, lekko wymieszać. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i wymieszać. Blaszkę o bokach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i piec 10-15 minut (180 st). Wyjąć i ostudzić.
  2. Wzdłuż dłuższego boku przekroić na 3 paski. Truskawki opłukać, pokroić, wymieszać z malinami, cukrem i udusić na gęstą masę. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać po łyżce owoce. Zanim podamy kolejną łyżkę owoców, poprzednia powinna dobrze się połączyć z masłem.
  3. Wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Powstałym płynem nasączyć biszkopt. Blaty przełożyć kremem, resztą posmarować wierzch ciasta. Dodatkowe truskawki opłukać, osuszyć, przekroić na pół i udekorować ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA