Zupa pomidorowa???

jjoas235
napisał/a: jjoas235, 2010-07-05 11:22
Hej Dziewczyny ;O) znacie jakiś świetny i sprawdzony przepis na zupę pomidorową, bo mi nigdy dobra nie wychodzi :(
Dzięki ;)
napisał/a: aneta2010, 2010-07-05 11:59
Ja zazwyczaj robię ją na rosole tylko,że daję więcej marchewki,później koncentrat z pudliszki-inne mi nie podchodzą,na koniec śmietanę do zup i sosów-ją pierwsze rozcieńczam z ciepłym wywarem a potem wlewam do garnka.
napisał/a: poka, 2010-07-05 12:06
ja robię bardzo podobnie jak koleżanka tylko trzeba ostrożnie z tym koncentratem a i ja pod koniec gotowania dodaję jeszcze posiekaną pietruszkę pychotka
agusiazet
napisał/a: agusiazet, 2010-07-05 12:35
Najprostsza zupa świata, ale nam smakuje tylko z ryżem. Gotujemy wywar, potem w wywarze ryż i jak ten jest prawie miękki dodajemy koncentrat, nie mam w tym względzie żadnych preferencji. Koncentratu tyle, aby zupa miała mocny, pomidorowy smak. Ja preferuję bez śmietany. Życzę smacznego:)
kasiunia347
napisał/a: kasiunia347, 2010-07-05 16:46
Gotuje wywar(porcja rosołowa,marchewka,pietruszka,por),dodaje koncentrat pomidorowy(sama robię),na koniec posypuję świeżą natką z pietruszki
szalonakisia_1
napisał/a: szalonakisia_1, 2010-07-05 17:21
A ja robię tak:
Na kostkach rosołowych, bądź mięsie gotuję z wodą. Później dodaję przecieru pomidorowego, daję go dużo, bo lubię . Dodaję przyprawę Vegete, oraz trochę pieprzu, dodam trochę papryki ostrej, nie dużo. Później dodaję śmietany, oraz pietruszki i marchewkę wcześniej. Podaję z makaronem, np swiderki, makaron gotuję oddzielnie. Z tej zupy można zrobic też paprykową, jak dasz pokrojoną w kostkę paprykę, też dobra. Ja ogólnie lubie potrawy na ostro. A dziecku wczesniej odleje zupy i podaje bez papryki i pieprzu
kapliczka
napisał/a: kapliczka, 2010-07-05 19:36
ja nie gotuję przyznaje się !! ale ja lubię jak jest lekko słodkawa, więc odrobinka cukru i zaraz inaczej smakuje
napisał/a: Tallaa, 2010-07-05 22:10
ja gotuje tak- w garnku gotuję mięsko i już powoli doprawiam by nabrało smaku. Pózniej wsypuję ryż lub zacierkę, z
tartą marchewką. Doprawiam już coraz więcej i w tym czasie przygotowuje sobie przecier pomidorowy z gorącym wywarem, mieszam i wlawam do całosci, dodaję też świeżą pietruszkę... i gotowę.. mozna jesc...
mnonka
napisał/a: mnonka, 2010-07-06 02:05
ja pomidorówkę robię z resztek rosoły, dolewam pomidory i jest świetna
sylciar
napisał/a: sylciar, 2010-07-06 15:49
Ja robie i z makaronem i z ryżem.(tak dla 2osób i dziecka)Najpierw gotuję rosołek na mięsie i warzywach i troche doprawiam a później dodaję posiekane pomidory i troche koncentratu pomidorowego.Jak się zagotuje na sam koniec dodaję pół smietany zmieszanej z 1 łyżką mąki (zaklepka) i zupka wychodzi wyśmienita:) polecam i pozdrawiam.
marycha913
napisał/a: marycha913, 2010-07-06 15:59
ja robie pomidorowa na reszcie rosolu z poprzedniego dnia dodaje koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy(z sokiem jest jeszcze lepsza niz z koncentratem) jak sied zagotuje dodaje rozmieszana z kilkoma łyżkami zupy smietane w szklance aby nie bylo grudek i wychodzi super
noszkoszka
napisał/a: noszkoszka, 2010-07-07 18:59
sekret pomidorowej to dobry koncentrat. Polecam spróbować zamiast koncentratu pomidory takie obierane ze skóry w puszce rozgotować a następnie przetrzeć przez sito, a gdy jest lato i pomidorów świeżych więcej to takie świeże rozgotować wtedy zupa ma zupełnie inny smak.