POLECAMY

Ryż, pierogi i kiełbasa, w kuchni cała tego masa!

moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-08-16 07:53
Mamy na forum kilka tematów jak nasz telefon komórkowy, ulubiony rodz. alk., więc kontynuując takie luźne wątki, proponuję może porozmawiać o ulubionych posiłkach.

Mile widziane również fotki dań.

Zacznę jako pierwszy.

Może to niezbyt wyszukany posiłek, ale tak często wygląda moje śniadanie.

Owsianka z mlekiem kokosowym, odżywką białkową z kawałkami czekolady (Scitec Superb), winogronami (zielone i fioletowe) i maliny.

Oczywiście zawsze mam inne owoce (jabłka, ananas, gruszka, nektarynki itp.) i różne odżywki białkowe.
napisał/a: Los Angeles Galaxy, 2014-08-16 10:05
Generalnie lubię robić ciasta ale moje ulubione danie to pizza / bezglutenowa / :))
Najczęściej robię ją na kolacje.

Składniki : mąka kukurydziana, mąka z pestek dyni, boczek, pieczarki, ser żółty radamer, cebula biała oraz papryka /z działki/ .

Dodatki : sos meksykański ostry, sos barbecue.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-08-16 10:24
Wygląda apetycznie :)
napisał/a: Los Angeles Galaxy, 2014-08-16 19:17
djfafa napisal(a):Wygląda apetycznie :)

I taka była :)
napisał/a: ~Anonymous, 2014-08-19 12:00
to i ja się dołączę.
Ogólnie nie przepadam za rybami ale jest kilka takich, które mogłabym jeść codziennie :)) (w odpowiedniej postaci oczywiście)

tatar z łososia.
filet z łososia
sól
pieprz
pęk świeżego kopru
oliwa
sok z cytryny

dodatkowo sos sojowy + świeży ogórek + chlebek bruschetta :)))))
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-08-19 12:22
Wygląda na smaczne danie. Ja akurat uwielbiam ryby :)
napisał/a: ~Anonymous, 2014-08-19 12:36
djfafa napisal(a):Wygląda na smaczne danie. Ja akurat uwielbiam ryby :)

muszę spróbować Twojej owsianki :) bo też niczego sobie, a ja za owsianką nie przepadam.
Może w takiej formie do mnie przemówi :)))) dam znać jak zrobię :))) jakie wrazenia :D
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-08-21 11:58
Jakby kogoś interesowało, jak zrobić domową tortille:

[url_special=http://kuchnia-amerykanska.wieszjak.polki.pl/kuchnia-meksykanska/325688,Jak-przygotowac-domowe-tortille.html:qjk24eqj]http://kuchnia-amerykanska.wieszjak.polki.pl/kuchnia-meksykanska/325688,Jak-przygotowac-domowe-tortille.html[/url_special:qjk24eqj]
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-10-26 14:29
Chleb bez mąki.

Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, orkisz, sezam, orzechy włoskie, migdały, orzechy Brazylijskie, rodzynki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu + jeden niezdrowy produkt czyli płatki sojowe. Dodane aby związać całość (tak się robi gdy jest mało glutenu).
napisał/a: mariolan11_, 2014-10-26 18:24
A podasz przepis? wygląda bosko :)
ja jeszcze chleba itp. nie robiłam, więc proszę kawę na ławę..
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-10-27 06:59
Przepis w sumie masz wyżej :))

Składniki dajesz takie jak masz. Myślę, że jak czego nie dodasz lub zamienisz to chlebek i tak wyjdzie :)

Robi się dziecinnie prosto, składniki, które ja dodawałem "na oko", zalewasz szklanką wody (wcześniej dodałem miód i oliwę), trochę solisz i mieszasz do jednolitej konsystencji. Wkładasz do foremki i odstawiasz na 2 godziny, potem na godzinę do piekarnika (180 stopni, piekłem bez termoobiegu). I gotowe. Kroimy jak całkiem ostygnie czyli po 2-3 godzinach. Ważne są te płatki sojowe, które wiążą całość, można z nich zrezygnować jak masz ziarna wysokoglutenowe, ja ich miałem mało stąd ta "nieszczęsna" soja.
napisał/a: Konstans, 2014-10-27 07:44
Chlebek podbił moje zmysły :)))

na wszystkich poziomach!

Upiekę na pewno.
Nic tylko podziękować kucharzowi ale nie wiem czy osobiście ? ;)