Jakie potrawy lekkostrawne na grilla przygotować?
napisał/a:
stazzja
2014-04-29 17:46
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na bardziej oryginalne i zdrowe dania z grilla niż karkówka czy kiełbaska? W weekend majowy po raz pierwszy urządzam taki grill u siebie i chciałabym zabłysnąć ;)
napisał/a:
calineczkasc
2014-04-30 13:14
Ja polecam szaszłyki z warzyw i rybkę . Lekko strawne, dietetyczne.
napisał/a:
wkwasniak
2014-04-30 15:48
W linku znajdziesz dużo przepisów na grilla - w tym bardziej lekkostrawne, jak np. grillowanego łososia lub grillowaną tortillę z warzywami :)
napisał/a:
mwilczkowska
2014-04-30 16:19
Dania z grilla generalnie trudno zaliczyć do lekkostrawnych ;) Ale od kiełbasy i karkówki zdecydowanie lżejsze będą grillowane ryby, kurczak lub... warzywa! Grillowana cukinia, papryka, pieczarki, szparagi czy kukurydza to świetny dodatek do tradycyjnych, mięsnych dań z grilla
napisał/a:
abernaciak
2014-05-05 13:33
Spróbuj grillowanych owoców - ja w tym roku po raz pierwszy jadłam banana z grilla i jest rewelacyjny! No i klasyka - ananas lub brzoskwinia. Pycha!
napisał/a:
jszczepaniak
2014-05-05 16:08
Grillowane warzywa posypane mieszankami przypraw do mięs często smakują równie pysznie jak mięsa i możemy tym samym oszukać trochę nasz smak i organizm! :) Polecam :)
napisał/a:
eenax
2014-05-06 11:49
Na pewno będzie bardziej lekkostrawny jeżeli nie będzie się bezpośrednio grillować na ruszcie (np na aluminiowej tacce).
Co wrzucić na grilla?
- mięso z kury (udka, pierś lub robię szaszłyki z papryką cukinią cebulą i pieczarkami) lub indyka (pierś lub robię szaszłyki),
- ryby (np. z łososia robię filety, a np. pstrąga wrzucam całego tylko wypatroszonego)
- warzywa (papryka, pieczarka, cebula, cukinia, bakłażan, gotowane ziemniaki które zostały z obiadu)
- pieczywo (smaruje masłem czosnkowym i zarumieniam)
Ryby posypuję przyprawami i robię w folii aluminiowej. Łososia jem samego lub z cytryną/surówką. Pstraga jem z syrówką i z sosem chrzanowym (jogurt/śmietana 8% z solą pieprzem i tartym chrzanem)
Warzywa posypuje przyprawami i grilluje na tacce (podaje z dipem czosnkowym).
Pieczywo jem z surówkami/ sałatkami.
Co wrzucić na grilla?
- mięso z kury (udka, pierś lub robię szaszłyki z papryką cukinią cebulą i pieczarkami) lub indyka (pierś lub robię szaszłyki),
- ryby (np. z łososia robię filety, a np. pstrąga wrzucam całego tylko wypatroszonego)
- warzywa (papryka, pieczarka, cebula, cukinia, bakłażan, gotowane ziemniaki które zostały z obiadu)
- pieczywo (smaruje masłem czosnkowym i zarumieniam)
Ryby posypuję przyprawami i robię w folii aluminiowej. Łososia jem samego lub z cytryną/surówką. Pstraga jem z syrówką i z sosem chrzanowym (jogurt/śmietana 8% z solą pieprzem i tartym chrzanem)
Warzywa posypuje przyprawami i grilluje na tacce (podaje z dipem czosnkowym).
Pieczywo jem z surówkami/ sałatkami.