Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

halszkaWu
napisał/a: halszkaWu 2015-02-02 21:06
Dziewczyny, jakich produktów unikać, a jakie jeść, żeby nie mieć podwyższonego cholesterolu? Ostatnie badania mi wykazały, że mam go za dużo, ale blisko normy.
abernaciak
napisał/a: abernaciak 2015-02-03 15:21
Unikaj tłustego jedzenia, szczególnie tego, które zawiera tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Mowa tu np. o smalcu, wędlinach i żywności wysokoprzetworzonej (parówki, pasztety, mielonki itp.).
eenax
napisał/a: eenax 2015-02-04 11:55
Cholesterol produkują organizmy ludzi i zwierząt, nie ma go natomiast w roślinach.
Najszybszym sposobem jest wiec ograniczyć produkty zwierzęce.(całkowicie zrezygnować z podrobów i jajek do czasu obniżenia choresterolu do normalnych poziomów).

Kolejnym krokiem jest rezygnacja z produktów przetworzonych. Im produkt mniej przetworzony tym lepszy.
(to oznacza ze rzeczom smażonym mówimy pa pa )

Produkty mleczne jeżeli sie spożywa to najlepiej te które są przefermentowane (jogurt, kefir, maślanka ).

Tłuszcze przetworzone np. margaryny zamienić na nierafinowane oleje.

Obniżeniu cholesterolu sprzyja RUCH!!!

Polecam jeść: siemię lniane, babke plesznik, ostropest plamisty, bo działają obnizjaco na cholesterol.