POLECAMY

candida

napisał/a: bawaria1000 , 2010-04-21 21:52
Witam prawdo podobnie mam kandynozę nie mogę sobie z tym poradzić jaki mam wykonać test w kierunku tej choroby możecie mi doradzić? proszę pomocy! robiłem 4 testy na HIV i są (ujemne) wszystko zaczeło się po przespaniu z pewną dziewczyną ona też ma podobne objawy ale nie wszystkie które wymieniłem, po mojej namowie zrobiła test na HIV wyszedł (ujemny) mam podejżenie że to candida
Moje objawy:
- Kurcze mięśni łydek (takie delikatne, kurcze, pojawiające się w dzień i w nocy.)
- Bóle mięśni karku, bóle w okolicach kręgosłupa lędźwiowego (raz są, raz ich nie ma)
- Oczy: pogorszenie ostrości widzenia, piekące oczy, przekrwione oczy (oczy raz są przekrwione bardzo, raz nie są w ogóle, raz pieką bardzo, raz mało)
- Szumy uszne (od 3 miesięcy, z różnym nasileniem, obustronne)
- Czasami problemy z koncentracją i pamięcią
- Bulgotanie w jelitach, na przemian biegunki, kał papkowaty, kał prawidłowy (czasami jasno brązowy, podchodzący pod kolor ciemnoczerwony, raz prawidłowy)
- Zmęczenie, często dziwne zachowywanie się serca, przewracanie, lekkie Kołotanie
- Czasami występują dziwne duszności, niemożność nabrania do końca powietrza, jakby jakieś mięśnie nie chciały działać
- Szybkie męczenie się, nie zawsze, zależy od dnia
- Nocne poty obfite
- Dziwne przebarwienia skóry w okolicy głowy szyji
- Straszna huśtawka nastroju, nerwica prawdopodobnie spowodowana infekcją organizmu
- Uderzenia czasem gorąca, czasem zimna
- Pogorszona pamięć, pogorszenie koncentracji
- Biały nalot na języku,nie przyjemny zapach z ust nawet zaraz po myciu zębów
- bul gardła powiększone migdałki popuchły mi dziąsła nie wiem z jakiej przyczyny (ostatnio nie chorowałem na grypę)
- Czasami pojedyncze kłucia w klatce piersiowej, w jelitach, wzdęcia bardzo silne nawet zaraz po wypróżnieniu
- Czasami pieczenie skóry, w różnych miejscach na ciała
- Wyskoczyły mi dziwne krosty na czole po zagojeniu zostawiają ciemne ślady
-limfocyty znacznie podniesione
- OB podniesione 15
czy przy candida mogą wyjść zmienione badana krwi???
Proszę o pomoc!
napisał/a: bawaria1000 , 2010-04-29 23:02
Pomoże ktoś ???
napisał/a: Blackursus , 2010-04-29 23:33
Twoje objawy wskazuja na jakas pozaziemska chorobe. Nigdy nie
widzialam tylu objawow na raz i tak roznych! Albo sobie zartujesz,
albo jestes hipochondrykiem. W tym drugim przypadku, zalecam
wizyte u psychologa. Pozdrawiam.
napisał/a: millo1 , 2010-04-30 11:57
a przede wszystkim, co lekarze mówią?
zrób posiew kału, zobaczysz czy masz problem z kandydozą.
zrób badanie na cukrzycę i zbadaj też tarczycę.
jak się odżywiacie? jedźcie dużo warzyw, kiszonek, kefirów i jogurtów, porów, cebuli, czosnku. kup sobie jakiś dobry probiotyk na odbudowywanie flory bakteryjnej (na pewno na jeluta pomoże), a dziewczyna niech sobie lacibios femina kupi.
pijcie ziołowe herbatki
dbajcie o higienę
kupcie jakieś witaminy, bo może brakuje Wam w diecie
napisał/a: torin99 , 2010-05-01 13:38
Hhahaha to jest śmieszne Candidoza. Po pierwsze jest to choroba wymyślona przez firmy typu calivita itd. aby mieć na czym zarabiać . Pójdziesz do każdego gastrologa to Ci powie że tego się nie leczy ( też to przerabiałem ) poza tym Candidoza to inaczej dyzbioza jelit ale jak mozesz doprowadzic sie do dysbjozy jelit skoro spozywasz blonnik ?
A poza tym candidoze możesz mieć ponieważ masz jakiś stan zapalny w organizmie na co wskazuje podwyzszone ob i limfocyty . ( Kandydoza występuje tylko wtedy np. przy nowotworach przewleklych chorobach typu borelioza bo caly czas wasz organizm jest oslabiony)
Radziłbym zrobić badania :
EBV IGM , być może chlamydioza skoro po stosunku płciowym chlamydia trachomatis igm, Cytomegalia , Toksoplazmoza
ale może być problem bo jeśli twoje dolegliwosci trawaja dluzej niz 4 tyodnie to igm juz powoli zanika :) wiec i IGG trzeba by bylo zrobic .
Ale po tych migdalach stawiam że to jest mononukleoza czyli zrób sobie EBV IGM i IGG :)


Pozdrawiam Wiśnia
poobserwuje ten temat :)

Ps. @Blackursus
dużo mu nie pomogłaś z czego widać że się nie znasz , a wizytę u psychologa proponuje Tobie :)
napisał/a: Blackursus , 2010-05-01 20:03
Pomoglam jak umialam. Nigdy nie widzialam i nie slyszalam o tylu roznych objawach. Tez mam gazy, czasem silne. Tez mnie swedzi skora, tez mam czasem skorcze, tez mnie czasem zakluje w sercu,kregoslup boli mnie kazdego dnia, ze wzgledu na rodzaj pracy, ktora wykonuje, ale nie biegam z tego powodu do lekarza i nie robie badan. Podwyzszone ob swiadczy o infekcji w organizmie i prawdopodobnie bylo to cos z rodzaju "grypa zoladkowa". Wszystkie inne objawy jak dla mnie byly przesadzone.Z reszta, jak widzisz chlopak sie wicej nie odezwal, wiec choroba prawdopodobnie minela. Ale moge sie mylic.
P.s. nie potrzebuje psychologa, ale jezeli szczerosc to choroba, to pewnie jestem w ostatnim stadium, zaden lekarz nie jest w stanie mi pomoc :)))
napisał/a: torin99 , 2010-05-01 20:45
No dobra wybaczam Ci , ale może być taka sprawa skoro ma tak dużo objawów że choroby się nakładają . Staram sie pomoc bo wiem jak lekarze się znają na swoim fachu , to jest poprostu masakra od 8 miesiecy nie moge zdiagnozować swojej dolegliwości . Byłem w szpitalu uczylem sie do matury ( biologi )
i lekarka podeszla spojrzala na to czego sie ucyzlem i mi mowi ze ona tego w liceum nie miała ... to z jaką wiedza poszla na studia medyczne ...
można by wymieniac jeszcze przypadki niewiedzy lekarzy ale szkoda gadać :)

@bawaria1000
Podam Ci jeszcze przyklad że raczej nie jest to candydoza . Gdy kobieta ma np. grzybice pochwy( przepraszam za taki przyklad ale byl taki przypadek w rodzinie wiec wiem jak odbywa sie leczenie) itd. nie jestem pewien ale chyba wtedy jest candida spp. to dostaje antybiotyk i po 2 tygdoniach przechodzi . Poczytaj o ludziach ktory sie lecza scisla dieta , produktami calivita itd.. niedosc ze oslabiaja sie przez ta diete jednak cukry proste tez sa potrzebne naszemu organizmowi to wydają 100 iles zlotych na paraprotex ktory zapewne dziala jak nie powiem co...
pozdrawiam
napisał/a: bawaria1000 , 2010-05-02 01:51
Blackursus, przemilczę twój post bo musiał bym ci odpowiadać na niego bluzgami a nie chcę tego robić i lepiej nie pisz postów na moim profilu bo ci pojadę!. Moje objawy zaczeły się w sylwka poznałem dziewczynę z mojej okolicy zaprosiłem ją na imprezę i wiecie jak to jest alkohol i tak dalej, zabezpieczenie było ale pękło :(. Wtedy po tym wszystkim zaczeły się moje problemy ze zdrowiem,dodam że ta dziewczyna miała przedemną dużo partnerów szkoda że dowiedziałem się po czasie :( .Wcześniej raczej nie chorowałem czułem się dobrze kondycyjnie czasem 1 w roku grypa nic po za tym.Teraz jestem wrak człowieka, nawet jak piszę ten post to nie mogę się skupić przez te moje dolegliwości , przepraszam za błędy.Poszedłem do gastrologa bo pomyślałem sobie że może to od żołądka się to wszystko zaczeło , powiedziałem pani doktor co się dzieje z moim brzuszkiem i że mam zgagę czasami, zbadała mnie dała skierowanie na badania krwi,moczu i kału w kierunku pasożytów,przepisała controloc 20 i ustaliła mi termin badania gastroskopi żołądka, czekałem miesiąc ponad wykryli mi Helicobacter Pylori i REFLUKS, HP do leczenia 2 antybiotykami przez 10 dni a refluks do leczenia controloc 20 . Spytałem pani gastrolog czy ta bakteria lub refluks może mieć związek z moimi dolegliwościami, odpowiedziała że z przelewaniem,wzdęciami,zgagą, bulgotaniem w jelitach i biegunką to tak ale z resztą moich objawów to zdecydowanie nie.
Oto moje wyniki badań:
z dnia 26.04.20010

-Kał na pasożyty (1 OZN.)
-Torb. pierwotniaków nieobecne
-Jaja pasożytów nieobecne
-Lamblie w kale (ELISA) wynik (ujemny)


-Biochemia
-ALAT 232 u\l Z.Ref.: < 41
Integra 400. met. wg IFCC bez fosforanu pirydoksalu

-AspAT 101 u\l Z.Ref.: < 38
integra 400. met. wg IFCC bez fosforanu pirydoksalu


-Sód 141 Z.Ref. : 135 - 145
-Potas 4.1 Z.Ref.: 3.5 - 5.3


-Morfologia z aut rozdziałem
-OB po 1h 20
-Krwinki białe WBC - 4.5 N: 4.8 - 10.8
-Krwinki czerwone RBC - 4.68 N: 4.4 - 6.3
-Hemoglobina HBC - 13.7 N: 14.0 - 18.0
-Hematokryt HCT - 41.5 N: 41.0 - 51.0
-Płytki krwi PLT - 256 N: 140.0 - 440
-MCV - 89 N: 80.0 - 97.0
-MCHC - 33.2 N: 31.0 - 36.0
-MCH - 29.4 N: 26.0 - 33.0
-RDW - 13.5 N: 10.0- 16.0
-PDW - 14.3
-MPV - 8.3 N: 6.0 - 10.0
-PCT - 0.213
- Rozmaz pomiar automatyczny
-NEUT - 2.15 N: 1.9 - 8.0
-% NEUT - 47.8 N: 40 - 74.0
-LYMPH - 1.96 N: 0.9 - 5.2
-%LYPH - 43.4 N: 19.0 - 48.0
-MONO - 0.17 N: 0.16 - 1.00
-%MONO - 3.7 N : 3.4 - 10.0
-EO - 0.18 N : 0.00 - 0.80
-%EO - 4.0 N : 0.0 - 7.0
-BASO - 0.05 N : 0.0 - 0.2
-%BASO - 1.1 N : 0.0 - 1.5
-ALY - 0.05 N : 0.0 - 0.2
-%ALY - 1.2 N : 0.0 - 2.0
-LIC - 0.01 N : 0.0 - 0.4
-%LIC - 0.2 N : 0.0 - 4.0




Dwa tygodnie temu wywaliło mi takie pęcherze dziwne na policzkach od środka na wysokości zębów, poszedłem do lekarza 1 kontaktu zbadał mnie i powiedział że to zapalenie ślinianek i może to być wirusowe przepisał ZETAMAKS 2g oczywiście antybiotyk nie pomógł a co gorsze zauważyłem że w jednej z tych ślinianek jest jakiś guz wielkości małego paznokcia. Poszedłem z tym do laryngologa zbadała mnie nic na te powiększone ślinianki nie powiedziała tylko pobrała mi wymaz z języka bo zasugerowałem jej że mogę mieć Candidoza. Odebrałem wynik stwierdzono pojedyncze kolonię Candida albicans i jeszcze jakiś grzyb ale nie mogę się doczytać po pani doktor, ale wiecie co jest dziwne że ona dała mi kartę informacyjną z opisem badań że stwierdzono grzyba i tak dalej i że z ta kartą mam iść do lekarza pierwszego kontaktu i on ma mnie leczyć dalej ,jakie doświatczenie może mieć felczer w leczeniu tak poważnej choroby jaką jest candida ??? nic z tego nie rozumiem!.
Do gastrologa na wizytę kontrolną umówiony jestem na termin lipiec wcześniej się dało, moich badań jeszcze nikt nie oglądał tzn lekarz może ktoś z was mógłby mi coś powiedzieć na temat moich wyników?. A propo mojego odżywiania ja zawsze staram się jeść zdrowo owoce warzywa itp, raczej mojemu organizmowi nic nie brakuje, palenie żuciłem w styczniu alkoholu nie piję rzadko browar nie jestem od niczego uzależniony.
Jaka choroba mogła spowodować u zdrowego człowieka candida??? zrobię badania na borelioza w co wątpię żadnych plam ani rumieńców raczej nie miałem chyba że tym można się zarazić przez kontakt płciowym, do moich objawów pasuje idealnie wirus HIV, no ale wyniki mówią co innego choć gdzieś czytałem że u nie których ludzi bardzo rzadko HIV jest nie wykrywalny aż nawet do objawów AIDS I że w tym stanie mogą wyjść fałszywym wyniki, oby tak nie było w moim przypadku :( nawet nie chce mi się o tym myśleć.

Piszcie jeśli macie jakieś pomysły będę wdzięczny.

Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrówka!
napisał/a: torin99 , 2010-05-02 16:29
Boreliozy raczej nie masz , ma ona podobne objawy do grypowych . Szczerze każda choroba może powodować candida albicans znaczy może źle użyłem słowa powodować . Poprostu podczas choroby masz oslabiony organizm i może dojść do przerostu patogennej flory jelitowej . Candida albicans w naszym jelicie grubym bytuje na stale w niwielkiej ilosci i jest ograniczana przez flore symbiotyczną tylko w sytuacjach oslabienia może dojść do przerostu . Jednakże w tą chorobę kandydoze nie chce mi się wierzyć ... gdy byłem młodszy często chorowalem bralem nawet po 3 antybiotyki z rzędu i nigdy takiego problemu nie mialem . Jedynie teraz w kale mam candida albicans tez sie zafascynowalem stronami internetowymi o tym bo chcialem sie zlapac czegos i poprostu mialem nadzieje ze to juz to.

Jeśli dobrze widze to masz podniesiony Alat i Aspat enzymy wątrobowe
poczytaj troche o podwyzszonym stezeniu tych enzymów internet jest pelen tego .
HCV (przenosi się również drogą płciową).
tak samo borelioza są przypadki ... bakterie boreliozy można również przekazać z mlekiem matki .
Radze też morfologie robić z rozmazem ręcznym jest on niewiele droższy ale bardziej dokładny
zrób sobie usg jamy brzusznej jeśli nie robiłeś dowiesz się czy wątroba nie jest przypadkiem powiększona.
A i jeszcze jedno .. kto daje antybiotyki na wirusowe choroby... antybiotyki zabijają bakterie
Zdrówka Ci życze .
napisał/a: Blackursus , 2010-05-02 20:55
Glupio mi troche, ale Twoj pierwszy post wygladal jak zale hipochondryka. Jest ich troche na tym forum. Nie krzycz na mnie prosze, tym bardziej, ze wyrazilam skruche. Natomiast Twoj ostatni post przypomnial mi pewna mala dziewczynke, ktora znalam bardzo dawno temu. Miala gronkowca i objawy podobne do Twoich;wysypki, biegunki, nie mogla sie z nami bawic bo po chwili byla zmeczona.A poza tym jej system odpornosciowy byl w rozsypce, wiec szybko lapala choroby.
W internecie wyczytalam, ze gronkowiec moze byc przenoszony rowniez droga plciowa!
Poza tym; grzyby candida i gronkowiec zlocisty, moga zyc w symbiozie. Kiedy grzyby zaczynaja chronic gronkowca, system immulogiczny przestaje dzialac!
http://www.gronkowiec.pl/gronkowiec.html
Podwyzszone ob i limfocyty moga swiadczyc o obecnoscci gronkowca. Ale zeby stwierdzic jaki typ gronkowca wystepuje w organizmie i co za tym idzie, jak nalezy go leczyc koniczne jest badanie przesiewowe (MRSA)no i chyba antybiogram, gdyz gronkowe sa odporne na wiekszosc antybiotykow.
Co Ty na to?
napisał/a: bawaria1000 , 2010-05-03 00:49
Blackursus, wybaczam Ci nie chcę z nikim kłócić, ale jak ktoś mi piszę że mam iść do psychologa a mnie nawet na oczy nie widział i nie wie że wyglądam jak ledwo chodzący trup! to mnie krew zalewa,dobra ten temat zakończony. Nie wiem co mam dalej robić z tym wszystkim gdzie się udać do jakiego lekarza specjalisty ???, dodam że od stycznia nie pracuje ,ja z tymi dolegliwościami się nie nadaję do żadnej pracy ledwo się we mnie duch kołacze, niestety skazany jestem na leczenie w NFZ państwowo, wiecie jak to jest kolejki do nie których specjalistów trwają nawet półtora miesiąca! można się przez ten czas wykończyć masakra. Ale nie poddaję się sprzedam motocykl ściga i będę miał się za co leczyć nawet prywatnie. Torin99 przepraszam chciałem sprostować bo napisałem że przepisano mi antybiotyki na Helicobacter Pylori ale nie wiem co to są za leki , oto nazwy: METRONIDAZOL 250mg , OSPAMOX 1000mg i IPP.
Blackursus, nie wiem co mam już myśleć o tym wszystkim może i to gronkowiec trudno to stwierdzić po samych objawach i bez badań , ale powiem Ci że też to jest jakiś punkt zaczepienia i będę musiał wykonać badanie na gronkowca.
Od wczoraj mam lekkie problemy z nerkami zaczeły mnie pobolewać troszkę i nogi mi spuchły od kolan w dół najbardziej stopy nie mogłem wczoraj założyć butów , dodam że nigdy wcześniej nie miałem takich dolegliwości .
Mam zapytanie czy można tu dodać zdjęcia? bo mam kilka z moimi dolegliwościami.

Dziękuję że próbujecie mi jakoś doradzić i pomóc to miłe z waszej strony.
napisał/a: torin99 , 2010-05-03 09:08
Idz do hepatologa! jeśli masz podwyższone Aspat i Aslat ... a zresztą puchnące nogi to też są objawem chorób wątroby ,ale i również nerek .
Ok te leki są głownie przeciwpierwotniacze i bakteryjne :) już się wystraszylem że lecza ci wirusówke jak to ona swierdzila , antybiotykami .
I jakoś osobiście nie wierze w te strony Calivity ( Blackursus podala ) naprawdę bralem ten para protex który podobno dziala na wsyztsko ! ( myslalem ze pomoze). Kosztuje on 130 zlotych i w kuracji miesiecznej schodzi jedno opakowanie ,a leczenie niby trwac moze i dwa lata więc pozdrowienia.
Trzymajcie za mnie kciuki ;D jutro matura z polskiego ktorej sie najbardziej obawiam ;/
Podsyłaj badania przeanalizuje je :)