"Smaki południowej Italii"

Smaki Południowej Italii fot. Wydawnictwo Literackie
Autorka książki "Tysiąc dni w Toskanii" zabiera nas do południowej Italii, gdzie będziemy mogli poznać samaki południowych regionów Włoszech.
/ 12.11.2010 12:05
Smaki Południowej Italii fot. Wydawnictwo Literackie
Książka kucharska i zarys historii kulinarnej południowych regionów Włoch ponad 150 przepisów na rozmaite dania,  dziesiątki anegdot oraz ciekawostek i prawie wszystkie tajemnice słynnej „la cucina povera”

W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, których autorstwo uzurpują sobie Francuzi?...  Włoska kuchnia – słynna la cucina povera –   zachwyca prostotą i imponuje pomysłowością kucharzy w kraju, w którym gotowaniem parają się dosłownie wszyscy, a przy tym jej historia pełna jest zaskakujących przypadków, anegdot, ciekawostek.

Wraz z Marleną de Blasi przemierzamy osiem regionów południowych Włoch, próbując rozwiązać zagadkę przedziwnego związku między geografią a gastronomią. Zwiedzamy wielkie metropolie, prowincjonalne miasteczka, a także zakątki zupełnie nieznane turystom. Wędrujemy górskimi ścieżkami, w kierunku pasterskich ognisk, płyniemy 
na wyspy, w stronę pescheri, rybnych targów, pukamy do drzwi jej przyjaciół lub ludzi zupełnie przypadkowo napotkanych w tej wędrówce, by odsłonili nam tajemnice domowych posiłków. Nie omijamy też rozlicznych trattorii i osterii. Co rusz coś smakujemy, pogryzamy, popijamy. I nawet przysłowiowa zupa na gwoździu nas zachwyca.

"Smaki południowej Italii", Marlena de Blasi, Przełożył: Jacek Konieczny, Wydawnictwo Literackie, Premiera: 10 listopada 2010