Tymianek, majeranek, liść laurowy, jałowiec, mięta… Lara Gessler udowadnia, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania – również deserów. Jej książkowy debiut to przełożenie pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na język współczesnej kuchni w 54 przepisach. „Słodki zielnik Lary” w polsko-angielskiej wersji językowej ukaże się 28 września nakładem Edipresse Książki.
O książce
„Słodki zielnik Lary” podzielony jest na 15 części poświęconych różnym ziołom. Każdy z rozdziałów Lara Gessler opatrzyła krótkim wstępem, w którym przybliża pochodzenie, właściwości i zastosowanie danych ziół, a także dzieli się ciekawostkami i własnymi spostrzeżeniami na ich temat. Nie zabrakło także rycin prezentujących zioła. W każdej części Lara Gessler prezentuje kilka receptur na smaczne i niebanalne desery. Wszystkie 54 przepisy zilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Dodatkowo „Słodki zielnik Lary” przygotowany został w dwóch językach: polskim i angielskim, co dodaje mu uniwersalności.
O autorce
Lara Gessler, córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w Nowym Jorku, a doświadczenie zdobywała m.in. w restauracji londyńskiego hotelu Metropolitan. Jest współwłaścicielką restauracji U Fukiera oraz Słodki Słony. Uwielbia eksperymentować, „wychodzić poza swoją strefę komfortu”, poszukiwać nowych smaków i łączyć tradycję z nowoczesnością. Jej debiutancka książka „Słodki zielnik Lary” to efekt fascynacji naturą, potrzeby dawania czegoś innym i chęci podzielenia się wszystkim, czego Lara nauczyła się do tej pory.
Zdjęcia z premiery książki możesz zobaczyć tutaj.
Na podstawie materiałów prasowych