Podgrzybek brunatny (grzyb siniak, borowik sosnowy, podprawek) Xerocomus radius

Podgrzybek to bardzo popularny i lubiany grzyb, w potrawach często zastępuje borowika, ma tę zaletę, że jest od niego tańszy.

podgrzybek

fot. Fotolia

Występuje od lata do jesieni, pojedynczo lub w grupach, zwykle spotykany we mchu, na podłożu piaszczystym. Pospolity grzyb jadalny, smaczny i aromatyczny.

Dopuszczony do obrotu handlowego na terenie Polski.

Kapelusz 3-15 cm, ciemnobrązowy lub kasztanowobrązowy, im starszy osobnik tym jaśniejszy i bardziej spłowiały, wypukły, z wiekiem rozpostarty.

Spód kapelusza porowaty, pory jasnożółte, a potem oliwkowozielone, pod wpływem dotyku nabierają niebieskiej barwy (stąd przez niektórych potocznie zwany jest siniakiem), rurki przyrośnięte.

Na miano siniaka jednak bardziej zasługuje żółty grzyb, który rośnie w piachu - piaskowiec modrzak.

Trzon jasnożółty, z podłużnymi brązowymi włókienkami. Jednakowo gruby na całej długości lub zwężający się ku dołowi, pełny. Miąższ biały, żółtawy z wiekiem ciemnieje. U młodych osobników twardy, potem mięknie, ma przyjemny aromat i łagodny smak.

Podobny do borowika sosnowego, który różni się tym, że ma siateczkę na trzonie i jego miąższ błękitnieje.

Nadaje się do suszenia, marynowania, duszenia, przyrządzania farszów, gotowania zup.

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

SKOMENTUJ (4)
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (4)
~gość/11 miesięcy temu
Poprawna nazwa to Xerocomus BADIUS
~pat/rok temu
piaskowiec modrzak ( odmiana prawdziwka )jest jadalny i tak zwany siniak też ( jest to coś z rodziny maślaków. Obydwa zbieram od lat.
~gość/rok temu
hciłem wiedziec czy grzyb śiniak jest jadalny a nie podgrzybek
POKAŻ KOMENTARZE (4)