Jak zrobić placek ze śliwkami? Na ucieranym lub drożdżowym cieście

placek śliwkowy fot. Adobe Stock
To numer 1 wśród letnich wypieków. Placek ze śliwkami jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Wypróbuj któryś z naszych przepisów.
/ 08.08.2019 14:57
placek śliwkowy fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ucierany placek ze śliwkami
  2. Na drożdżowym cieście
  3. Na kruchym spodzie

Ucierany placek ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 kg śliwek

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i przetnij na połówki. Masło roztop i przestudź.
  2. Jajka utrzyj z cukrem. Stopniowo dodaj masło, przesianą z proszkiem mąkę.
  3. Razem wszystko zmiksuj. Dodaj mleko (gdy ciasto będzie za gęste możesz dodać odrobinę więcej mleka).
  4. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  5. Na wierzchu ułóż śliwki. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.

Ciasto ze śliwkami
fot. Adobe Stock

Na drożdżowym cieście

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 kg śliwek

Na kruszonkę:

  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/5 kostki zimnego masła

Przygotowanie

  1. Składniki kruszonki rozetrzyj w misce (najlepiej palcami) i odstaw.
  2. Drożdże zasyp łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodaj ciepłe mleko i pozostały cukier.
  3. Odstaw na kilka minut by drożdże "ruszyły".
  4. W garnuszku roztop masło, przestudź i letnie wlej do mąki, dodaj jajko, wlej drożdże i zagnieć ciasto.
  5. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  6. Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wyłóż ciasto do formy.
  7. Śliwki wypestkuj i ułóż na cieście rozcięciem do góry. Odstaw do wyrastania na około godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto posyp gotową kruszonką.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut.

Placek ze śliwkami drożdżowy
fot. Adobe Stock

Na kruchym spodzie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 kg śliwek

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę.
  2. Wszystkie składniki razem posiekaj, szybko zagnieć ciasto, ulep kulę i schłodź w lodówce lub w zamrażarce.
  3. Śliwki umyj, wypestkuj, przetnij na połówki.
  4. Ciasto podziel na dwie części. 2/3 ciasta wyłóż na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Na surowe ciasto wyłóż śliwki (przecięciem do góry), zetrzyj na tarce na grubych oczkach pozostałą część ciasta.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
  7. Ciasto ze śliwkami posyp cukrem pudrem dopiero po wystudzeniu..

Zobacz też:
Przepisy na malinową chmurkę na kilka sposobów Przygotuj ciasto z jagodami, które rozpływa się w ustach

Redakcja poleca

REKLAMA