Polki.pl
kom. (37)

Placek po węgiersku

Składniki

Placki:
  • ziemniaki

     

  • mąka
  • jajko

  • sól
  • cebula (w kosteczkę)
Sos z mięsem:
  • 1 kg wołowiny lub wieprzowiny
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 sosy do pieczeni ciemnej (knorr)
  • przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżki stołowe)
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • margaryna
  • pieprz
  • maggi
  • mąka
  • woda
  • ser

Sposób przygotowania

Z ciasta smażymy placki ziemniaczane. Duże, na całą patelnię i dość grube.

Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy przyprawą do mięsa mielonego.
Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy oraz pieprzymy. Całość podpiekamy, a następnie dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy mięso będzie już mięciutkie a woda odparuje całość znowu podpiekamy.

Następnie dolewamy zimnej wody, mieszamy wszystko, a następnie wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni (należy pamiętać aby woda nie była wrząca). Mieszamy wszystko do momentu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki możemy do garnuszka wsypać mąkę i dokładnie wymieszać z wodą. Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos tego wymaga magujemy,pieprzymy (wg uznania)

Placek kładziemy na talerzu polewamy sosem z kawałkami mięsa, przykrywamy znowu plackiem i znowu polewamy sosem z kawałeczkami mięsa. Całość posypujemy startym żółtym serem.




Oceń 6,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Kuchnia węgierska

  • Gulasz węgierski z kurczaka Gulasz węgierski z kurczaka Boczek, posiekaną cebulę i paprykę umieścić w natłuszczonym masłem lub smalcem żaroodpornym naczyniu....
  • Gulasz Gulasz Pokroić mięso na około 5 centymetrowe kawałki. Obsmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso ładnie się...
  • Przepis na leczo Roberta Makłowicza Przepis na leczo Roberta... Przepis na leczo Roberta Makłowicza różni się nieco od tradycyjnej receptury. Leczo (Lecso) dla wielu...
  • Węgierski przysmak Węgierski przysmak Rodzynki zalać alkoholem i odstawić na godzinę. Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli...

Skomentuj Placek po węgiersku

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Placek po węgiersku

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne