Jeśli jesteś fanką makaronów i kuchni włoskiej, koniecznie wypróbuj ten ognisty przepis!
fot. serwis prasowy Mamma Mia
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu spaghetti
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 30 g selera naciowego
- 250 g czerwonej papryki
- 15 g masła
- 2-3 łodyżek pietruszki
- ok. 10 listków bazylii
- 1 łodyżka mięty
- 1-2 łodyżki szczypiorku
- 10 ml brandy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część pokrojonej papryki odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji.
2. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor.
3. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru.
4. Dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili.
5. Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée.
6. Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki.
7. Przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.
Na podstawie materiałów prasowych Mamma Mia