Składniki
-
- jaja kurze całe 3 szt.
- śmietana 18% 100 g kwaśna
- cukier 7 dag
- margaryna mleczna 15 dag
- wieprzowina łopatka 1,2 kg
- bułki pszenne zwykłe 2 szt.
- sól 2 szczypta
- liść laurowy 3 szt.
- cebula 2 szt.
- pieprz ziarnisty 5 szt.
- proszek do pieczenia 7 g
Sposób przygotowania
Zagnieść ciasto z: 60dag mąki , 3 jajka,100 g śmietany kwaśnej, 7dag cukru, 15dag margaryny, 7g proszku do pieczenia. Margarynę posiekać, wyrobić z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodac śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić.
Farsz: 1,20 łopatki wieprzowej, 2 suche bułki,
Łopatkę pokroi na kawałki, podsmażyć. Następnie dusić do miękkości, razem z podsmażoną cebulą. Dodać ziele angielskie, sól, pieprz. Ostudzone mięso przemielić dwa razy przez maszynkę razem z namoczoną bułka. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać surowe jajko do farszu.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy tak jak na makaron. Z farszu robimy rulon kładziemy na ciasto i zawijamy kroimy na 10 cm kawałki.
Gotowe paszteciki smarujemy, roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temp. 200 stopni 25 minut.
Podajemy z czystym barszczem czerwonym.