Paszteciki

Zagnieść ciasto z: 60dag mąki , 3 jajka,100 g śmietany kwaśnej, 7dag cukru, 15dag margaryny, 7g proszku do pieczenia. Margarynę posiekać, wyrobić z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
/ 19.08.2011 11:03

Składniki

  • mąka pszenna tortowa 60 dag
  • jaja kurze całe 3 szt.
  • śmietana 18% 100 g kwaśna
  • cukier 7 dag
  • margaryna mleczna 15 dag
  • wieprzowina łopatka 1,2 kg
  • bułki pszenne zwykłe 2 szt.
  • sól 2 szczypta
  • liść laurowy 3 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pieprz ziarnisty 5 szt.
  • proszek do pieczenia 7 g

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto z: 60dag mąki , 3 jajka,100 g śmietany kwaśnej, 7dag cukru, 15dag margaryny, 7g proszku do pieczenia. Margarynę posiekać, wyrobić z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodac śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić.

Farsz: 1,20 łopatki wieprzowej, 2 suche bułki,
Łopatkę pokroi na kawałki, podsmażyć. Następnie dusić do miękkości, razem z podsmażoną cebulą. Dodać ziele angielskie, sól, pieprz. Ostudzone mięso przemielić dwa razy przez maszynkę razem z namoczoną bułka. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać surowe jajko do farszu.

Schłodzone ciasto rozwałkujemy tak jak na makaron. Z farszu robimy rulon kładziemy na ciasto i zawijamy kroimy na 10 cm kawałki.
Gotowe paszteciki smarujemy, roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temp. 200 stopni 25 minut.
Podajemy z czystym barszczem czerwonym.

Redakcja poleca

REKLAMA