szukaj
swietabezbolu.jpg
fot. Fotolia

Wigilijna rozpusta może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów przejedzenia. Zobacz, co poradzić na ból wywołany kolką po jedzeniu

Na atak kolki  jesteśmy szczególnie mocno narażeni właśnie w czasie świąt. Brak umiaru w jedzeniu w połączeniu z jedzeniem ciężkostrawnych potraw i brakiem ruchu może skutkować nieprzyjemnym i bolesnym objawem - kolką. Bardzo ważne, żeby reagować zaraz po wystąpieniu pierwszych dolegliwości.

Jakie są objawy kolki?


Prawdziwy koszmar zaczyna się kilka godzin po jedzeniu. Pojawia się silny ból w okolicy prawego podżebrza, który promieniował w stronę pleców. Towarzyszą mu nudności i wymioty. Takie dolegliwości wskazują na atak atak woreczka żółciowego zwany również kolką wątrobową. Objawy pojawiają się zazwyczaj kilka godzin po obfitym i ciężkim posiłku.

Jak leczyć kolkę wątrobową?


Ulgę w bólu przyniosą na pewno
  • ciepłe kompresy położone na brzuchu (wystarczy zwykły termofor) oraz czopek rozkurczowy.
  • leki o działaniu przeciwzapalnym i żółciopędnym
  • leki rozkurczające i przeciwbólowe
Konieczne będzie również przejście na dietę lekkostrawną i utrzymywanie jej przez kilka dni po ataku. Na początek lepiej ograniczyć się tylko do kleików i niewielkich ilości białego pieczywa oraz gotowanych warzyw. Po 2–3 dniach można stopniowo wzbogacać menu o chude gotowane mięso, nabiał itd.

Domowe sposoby na kolkę wątrobową


Skutecznym, domowym środkiem przynoszącym ulgę podczas ataku kolki wątrobowej jest napar z pokrzywy. Napar działa przeciwskurczowo i pomaga odtruć wątrobę. Jak go przygotować? Łyżeczkę ziela zalej kubkiem wrzątku i zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przygotowany w ten sposób napar należy pić ciepły (ale nie gorący), powoli i małymi łykami.

Czytaj także:

Na podstawie artykułu z Pani Domu



oceń artykuł ocena
głosy (3)



Haft krzyżykowy