Żółty ser - jak zrobić

Jak zrobić żółty ser fot. Fotolia
Jeśli czasem robisz sama twaróg, czemu nie spróbować zrobić żółtego sera? To duża frajda.
Barbara Lasota / 15.11.2014 05:22
Jak zrobić żółty ser fot. Fotolia
Do zrobienia żółtego sera potrzebne jest świeże mleko, najlepiej kupione od znajomego rolnika. Wtedy ser będzie smaczny i stosunkowo tani, bo za litr takiego mleka zapłacisz 1–1,5 zł, a nie 2,50 zł. Mleko w kartonach, UHT, nie nadaje się.

Potrzebną podpuszczkę można kupić bez problemu w internecie. Pracy przy wyrobie sera żółtego nie jest dużo. Natomiast trzeba trochę cierpliwości, aby pozwolić mu dojrzeć.


Jak zrobić żółty ser?

  1. Zakwaś mleko. 5 l tłustego mleka, najlepiej kupionego od rolnika ( jeśli musisz kupić w sklepie, to nie UHT, lecz delikatnie pasteryzowane), podgrzej do 30 st. C. Dodaj 200 ml kefiru lub jogurtu, ostrożnie wymieszaj i poczekaj 15 min. Dodaj 10 kropli podpuszczki (kupisz np. na www.sklep.serowar.pl). Znów delikatnie wymieszaj i odstaw, aby powstał  skrzep (jak galaretka).
  2. Pokrój skrzep. Robi się to powolnymi ruchami, używając noża lub szpatułki z ostrym bokiem. Najpierw krój skrzep w podłużne pasy, potem w małe kostki, wielkości ok. 1,5 cm. Odczekaj kilka minut, aby kostki się utwardziły.
  3. Odsącz i podgrzej. Usuń nadmiar powstałej serwatki łyżką wazową, uważając, aby nie uszkodzić kostek skrzepu. Wlej 2-3 szklanki wody podgrzanej do 50 st. C i mieszaj delikatnie kostki skrzepu. Usuń nadmiar wody, aby skrzep się zagęścił. Uformuj ser. Wyłóż rozdrobnione kostki sera na podwójnie złożoną gazę i odsącz serwatkę. Nie wyciskaj. Włóż do formy serowarskiej razem z gazą i dociśnij np. odważnikiem. Po 30 minutach odwróć ser i znów dociśnij. Zostaw na 2 godziny.
  4. Przypraw solą. Do litra wrzątku dodawaj po łyżeczce soli. Sprawdzaj stężenie solanki, wkładając obrany ziemniak. Gdy wypłynie, to znak, że solanka jest prawidłowa. Wystudź, włóż do niej ser wyjęty z formy na ok. godzinę. Obracaj co kilkanaście minut.
  5. Czas na dojrzewanie. Owiń ser w lnianą ściereczkę, połóż na drewnianej lub bambusowej desce i umieść w miejscu, gdzie temperatura wynosi 12–16 st. C, a wilgotność powietrza 65–80 proc. Może to być piwnica lub półka w lodówce położona najdalej od zamrażalnika. Przemywaj ser codziennie solanką w której się moczył i odwracaj. Po 2 tygodniach jest gotowy, ale może dojrzewać dłużej.


Poznaj inne serowe przepisy: