Jak zrobić skórkę kandyzowaną?
Składniki:
- 4 pomarańcze lub cytryny szklanka cukru
Sposób przygotowania:
- I sposób: Wyszorowane i sparzone cytrusy obierz ze skórki w jak największych kawałkach. Usuń ze skórek biały środek, tzw. albedo, bo jest gorzkie. Pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę. W rondelku zagotuj szklankę wody, wsyp cukier i dodaj skórkę. Gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając. Gdy woda odparuje, a skórka stanie się miękka, szklista, otoczona gęstym syropem, zestaw z ognia i rozłóż na półmisku. Po wystygnięciu przełóż do słoika i zakręć. Przechowuj w lodówce.
- II sposób: Wyszorowane i sparzone cytrusy obierz i usuń białą część, czyli albedo. Pokrój w cienkie paseczki lub kostkę. Wkładaj na przemian do wyparzonego słoika cienką warstwę skórki i warstwę cukru. Ugnieć łyżeczką, aby skórki puściły trochę soku, zakręć i wstaw do wrzącej wody na ok. 15 minut. Po wyjęciu wstaw do szafki spiżarnianej. Gdy otworzysz i część zużyjesz, resztę przechowuj w lodówce.