Z domowym musli przygotowanym wg zdrowego przepisu jest zupełnie na odwrót. Owszem, dostarcza sporo węglowodanów, ale tych bardzo korzystnych, które trawione są powoli, dzięki czemu długo po śniadaniu czujemy się najedzeni, a poziom cukru we krwi jest na idealnym poziomie. A więc ten posiłek syci i obniża apetyt. Dodatkowo takie śniadanie dostarcza nam dużo witamin z grupy B, cynku, selenu i cennych dla zdrowia antyoksydantów.
Jak zrobić domowe musli?
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki dowolnych otrąb
- po pół szklanki orzechów laskowych, włoskich i migdałów bez skórki
- po garści suszonych moreli, żurawin i rodzynek
- pół szklanki pestek z dyni
- łyżka oliwy extra vergine
- Brytfannę do pieczenia wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Rozsyp równomiernie płatki, posiekane orzechy, migdały i pestki dyni, skrop oliwą.
- Praż 20 minut w temperaturze ok. 180 st. C.
- Po ostudzeniu dodaj pokrojone w paseczki suszone morele, pozostałe owoce i chwilę prażone na patelni otręby. Wymieszaj, przełóż do słoików.
- Jedz 3–4 łyżki na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.