Przygotowanie: 50 min
Składniki na 18-20 sztuk ciastek ze śliwkami:
- 30 dag mąki
- 25 dag chudego twarogu
- 25 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Na obłożenie:
- 50 dag śliwek
- 10 dag zmielonych orzechów
- 2–3 łyżki tartej bułki
- cynamon, mielone goździki
Dodatki:
- 2 żółtka
- 10 dag płatków migdałowych
- pół szklanki galaretki śliwkowej
Przepis na ciastka ze śliwkami:
- Ser lekko odciśnij. Dodaj pokrojone masło, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wysiekaj nożem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 40x60 cm.
- Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Wymieszaj z tartą bułką, zmielonymi orzechami, szczyptą cynamonu i goździków. Nadzienie rozłóż równą warstwą na cieście. Ciasto zwiń zaczynając od węższego brzegu i pokrój maczanym w wodzie nożem na 18–20 kawałków.
- Ślimaki posmaruj z obu stron roztrzepanymi żółtkami, obsyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut w temp. 200 stopni. Po ostudzeniu udekoruj galaretką śliwkową.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"
Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:
Marynowane śliwki - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami
Racuchy ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami