POLECAMY

Serowe ślimaki ze śliwkami

Śliwkowe ślimaczki doskonale smakują i wyglądają!

Przygotowanie: 50 min

Składniki na 18-20 sztuk ciastek ze śliwkami:

  • 30 dag mąki
  • 25 dag chudego twarogu
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Na obłożenie:
  • 50 dag śliwek
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • cynamon, mielone goździki
Dodatki:
  • 2 żółtka
  • 10 dag płatków migdałowych
  • pół szklanki galaretki śliwkowej

Przepis na ciastka ze śliwkami:

  1. Ser lekko odciśnij. Dodaj pokrojone masło, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wysiekaj nożem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 40x60 cm.
  3. Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Wymieszaj z tartą bułką, zmielonymi orzechami, szczyptą cynamonu i goździków. Nadzienie rozłóż równą warstwą na cieście. Ciasto zwiń zaczynając od węższego brzegu i pokrój maczanym w wodzie nożem na 18–20 kawałków.
  4. Ślimaki posmaruj z obu stron roztrzepanymi żółtkami, obsyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut w temp. 200 stopni. Po ostudzeniu udekoruj galaretką śliwkową.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)