Bomba kremowa w plastrach rolady

Delikatna, rozpływa się w ustach!
Robert Grotkowski / 08.01.2015 04:48
DRUKUJ PRZEPIS
Bomba kremowa w plastrach rolady
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 470 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 20 dag konfitury wiśniowej

Masa:

  • 20 dag mascarpone
  • 40 dag śmietany kremówki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • szklanka białego wina
Przygotowanie:

Sprawdź nasz przepis na ten wyjątkowy deser z roladą.

  1. Żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Białka ubij na sztywno. Do żółtek dodaj 1/2 piany, lekko wymieszaj.
  3. Dodaj przesianą mąkę i resztę piany.
  4. Formę (23 x 33 cm) wyłóż pergaminem.
  5. Nałóż ciasto, piecz 10 min (180 st.).
  6. Wyłóż  na czysty pergamin, ten ze spodu usuń.
  7. Ciasto zwiń w roladę, ostudź. Odwiń, posmaruj konfiturą i zawiń znów w papier. Chłodź 30 minut. Pokrój w plasterki.
  8. Miskę (średnica 17 cm) wyłóż folią spożywczą i plastrami rolady.
  9. Żelatynę namocz w winie, rozpuść na parze.
  10. Kremówkę ubij, serek utrzyj z cukrem pudrem i skórką pomarańczową, wymieszaj z chłodną żelatyną.
  11. Dodaj kremówkę, wymieszaj.
  12. Masę przełóż do miski, przykryj  plastrami ciasta i folią spożywczą.
  13. Dociśnij talerzem i puszką. Chłodź 3 godz.
  14. Wyjmij  na paterę, udekoruj np. wiśniami koktajlowymi.

Wypróbuj przepisy na rolady

DRUKUJ PRZEPIS