fot. Fotolia
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 600 g mąki
- 250 ml mleka (letniego)
- 25 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 100 g masła
- 20 g cukru wymieszanego z cukrem waniliowym
- 60 g cukru
- 2 łyżki spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder
- 500 g marmolady lub dżemu
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru.
2. Do drożdży wlej letnie mleko. Całość wymieszaj, nakryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
3. Masło rozpuść i ostudź.
4. Mąkę przesiej, wlej do niej rozczyn z drożdży.
5. Do mąki i drożdży wsyp cukry, dodaj jajka, masło i spirytus.
6. Ciasto wyrób, gdyby było zbyt lejące, dodawaj więcej mąki.
7. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 90 minut.
8. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij ciasto na blat oprószony mąką.
9. Rozwałkuj ciasto i szklanką wykrawaj kółka.
10. Wykrojone kółka przykryj ściereczką na kolejne 30 minut.
11. Smaż na oleju rozgrzanym do ok. 180 stopni, przewracając następnie na drugą stronę.
12. Ciepłe pączki nadziewaj dżemem (za pomocą szprycy).
13. Po wystygnięciu posyp pączki cukrem pudrem.