Pączki bezglutenowe mogą być smaczne i puszyste. Aby urozmaicić ich smak, zmniejsz w przepisie ilość klasycznego cukru i dodaj jedno opakowanie cukru waniliowego.
Uniwersalną mąkę bezglutenową, kupisz już w większości dużych sklepów spożywczych. Z naszego przepisu wyjdzie około 15 pączków.
Przepis na pączki bezglutenowe
Składniki:
- 500 g mąki (mix bezglutenowy do wypieków),
- 300 ml mleka,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 50 g świeżych drożdży,
- 7 żółtek,
- 1 całe jajko,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 1/2 kieliszka spirytusu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej mleko. Zestaw je z palnika, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Jajka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do miski i dodaj do masy cukrowo-jajecznej.
- Wlej mleko, dodaj szczyptę soli i spirytus. Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
- Po wyrobieniu pozostaw je pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
- Gdy ciasto na pączki bezglutenowe urośnie, wałkuj je na grubość 2 cm. Weź szklankę i wykrawaj pączki.
- Wszystkie układaj na desce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- W garnku rozgrzej olej. Każdy z pączków smaż około 1-1,5 minut. Po wrzuceniu do oleju powinny od razu wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie dzieje, należy mocniej podgrzać olej.
- Kiedy się usmażą, wyłóż je na papierowy ręczniki.
- Pączki bezglutenowe podawaj oprószone cukrem pudrem.
Więcej przepisów na pączki: