Owoce letnie: Brzoskwinie

Nazywane przez Rzymian perskimi jabłkami, tak naprawdę pochodzą z Chin. Soczyste, otoczone aksamitną skórką są synonimem pięknej, zdrowej cery i wielkim kuchennym hitem.
/ 23.07.2009 07:57
Nazywane przez Rzymian perskimi jabłkami, tak naprawdę pochodzą z Chin. Soczyste, otoczone aksamitną skórką są synonimem pięknej, zdrowej cery i wielkim kuchennym hitem.

Brzoskwinie to jeden z tych rzadkich owoców, który nawet konwencjonalnym purystom nie przeszkadza w potrawach słonych czy mięsnych. Pierś z kurczaka nadziewana brzoskwinią czy wieprzowina grillowana w brzoskwiniowej marynacie to klasyka. Z punktu widzenia zdrowia najlepiej oczywiście spożywać je na surowo – bogactwo witamin P, PP, E, B1, B2 i B9 nie znosi dobrze termicznej obróbki. Naturalne pektyny oraz ciekawy zestaw minerałów – potas, fosfor, magnez i żelazo, aż proszą się o codzienną konsumpcję: z jogurtem i muesli to idealne śniadanie na lato.

Owoce letnie: Brzoskwinie

Rozmiażdżone na papkę brzoskwinie są świetną maseczką regenerującą dla normalnej i suchej skóry, zaś pite w postaci soków oraz jedzone w hurtowych ilościach pomagają obniżyć cholesterol, zapobiegają chorobom krążenia, wspomagają leczenie anemii oraz bólów reumatycznych.

Paj brzoskwiniowy
Ciasto: 2 ½ szkl. mąki, 1 szkl zimnego masła w kostkach, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 4-6 łyżek lodowatej wody.
Nadzienie: 4 szkl, brzoskwiń w plasterkach, 1 szkl. malin, ¾ szkl. cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka cukru kryształ.


Schłodzone w lodówce kostki masła wrzucamy do blendera, dodajemy mąkę, sól i cukier i miksujemy aż powstaną duże grudy. Dolewamy stopniowo wodę i miksujemy krótko, aż ciasto będzie gładkie. Dzielimy na dwie porcje i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozwałkowujemy jedną część ciasta do rozmiaru tortownicy, wyginając brzegi do góry i pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni. Maliny i brzoskwinie (osuszone ręcznikiem papierowym) wrzucamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę i cynamon i delikatnie mieszamy. Owoce wykładamy na ostudzony spód, na wierzch wykładamy masło i przykrywamy drugim rozwałkowanym dyskiem. Pieczemy 30-40 minut aż wierzch będzie złoty.

Grillowane brzoskwinie
4 brzoskwinie pokrojone na połówki, 2 łyżki płynnego miodu, 1 szkl. sera śmietankowego, garść orzechów, 1 łyżka oleju,

Połówki brzoskwiń posmarować olejem przy pomocy pędzelka, położyć na grillu miąższem do dołu. Po pięciu minutach przewrócić i polać odrobiną miodu. Na wierzch nałożyć po łyżce twarożku wymieszanego z orzechami. Grillować jeszcze 3 minuty, aż ser się nagrzeje i natychmiast podawać.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA