Oliwki - śródziemnomorskie perełki kulinarne

Z podróży do krajów śródziemnomorskich często przywozimy zachowane w pamięci obrazki, rozciągających się po horyzont gajów oliwnych, z których nierzadko skubniemy kilka niedojrzałych oliwek jako trofeum z podróży albo po prostu "na pamiątkę". Wygląd i smak tych śródziemnomorskich perełek kulinarnych przez cały rok będzie nam przywodził na myśl wakacje, spędzone w basenie Morza Śródziemnego. Aby jak najczęściej poczuć w sercu i kuchni powiew lata, warto częściej sięgać po oliwki w przygotowywaniu potraw.
Marta Kosakowska / 20.01.2011 07:05

Z podróży do krajów śródziemnomorskich często przywozimy zachowane w pamięci obrazki, rozciągających się po horyzont gajów oliwnych, z których nierzadko skubniemy kilka niedojrzałych oliwek jako trofeum z podróży albo po prostu "na pamiątkę". Wygląd i smak tych śródziemnomorskich perełek kulinarnych przez cały rok będzie nam przywodził na myśl wakacje, spędzone w basenie Morza Śródziemnego. Aby jak najczęściej poczuć w sercu i kuchni powiew lata, warto częściej sięgać po oliwki w przygotowywaniu potraw.

Mityczna Atena twierdziła, że drzewo oliwne jest dla ludzi źródłem pożywienia, lekarstwa i światła. Od zamierzchłych czasów panowania greckich bogów, minęło wiele czasu, zmienił się świat i wynaleziono Internet, wartości i użyteczności oliwek w zdrowiej diecie, nikt nie kwestionuje. Owoce drzewa oliwnego są smaczne i zdrowie, przez co mają nieocenione znaczenie dla zdrowia i prawidłowego odżywania. A przy tym są smaczne!

 

Wartości odżywcze oliwek

Te małe 2-3 centymetrowe owalne owoce, kryją w sobie bezcenne wartości odżywcze. Są bogate w związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Jednak przede wszystkim zawierają, w zależności od gatunku, około 50% cennego tłuszczu (trójglicerydy), przez co są wysokokaloryczne (100 g zawiera około 150 kcal). Dlatego, metodą tłoczenia "na zimno" uzyskuje się w z nich cenną oliwę z oliwek, którą Homer opisywał jako "płynne złoto".

Więcej na temat oliwy z oliwek, znajdziecie w artykule: Oliwa z oliwek - cud na talerzu

 

Zastosowanie oliwek w kuchni

Oliwki w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej, mają bardzo szerokie zastosowanie. Są świetnym dodatkiem zarówno do przekąsek i dań głównych. Dodaje się je do potraw mięsnych, ryb, owoców morza, pizzy, spaghetti i wszelkiego typu sosów do makronu. Doskonale pasują również do aperitifów. Jednak najbardziej popularnym sposobem wykorzystania oliwek, jest po prostu dorzucenie garści niewielkich, owalnych owoców do sałatki.

Ten, kto podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym, postanowił skubnąć zielony owoc z drzewa oliwnego i spróbować jego smaku, dobrzr wie, ze niedojrzałe oliwki są bardzo gorzkie. Ich smak łagodnieje dopiero podczas procesów spożywczych, którym są poddawane. To również  wtedy ich kolor nabiera charakterystycznej "oliwkowej" lub ciemnofioletowej barwy. Wiele osób sądzi, że zielone i czarne oliwki, to dwie różne odmiany tych owców. Nic bardziej mylnego. Kolor oliwek zależy od etapu dojrzewania, podczas którego zerwane zostaną owoce. Te o zielony zabarwieniu zbierane są wcześniej. Często mówi się, że zielone oliwki są smaczniejsze, ale mało wartościowe, zaś czarne oliwki są znacznie bardziej cierpkie w smaku, ale za to zawierają więcej wartości odżywczych. Bez względu na to, czy wybierzemy zielone czy czarne, jedne i drugie warto dorzucić do każdej sałatki.

 

Sałatka z oliwkami

Trudno dziś wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez sałatek. Większość z nich przyrządza się szybko i łatwo. Wielką zaletą sałatek jest to, że ich przepisy można dowolnie modyfikować – na przykład dokładając pewne składniki lub rezygnując z innych, przewidzianych w przepisie. Jednym z głównych składników większości sałatek są warzywa lub owoce, dlatego jedzenie sałatek pomoże nam zastosować jedną z podstawowych reguł zdrowego odżywiania, która brzmi: jedz pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Sałatki pomagają regulować apetyt. Gorzkawe sałaty podawane na przystawkę zaostrzają go, jeśli natomiast zjesz lekką sałatkę na przystawkę, zadowolisz się później mniejszą porcją dania głównego. Do sałatek ze świeżych warzyw, warto dodawać marynowane oliwki, również te faszerowane papryką, czosnkiem, migdałami czy fetą. Pasują prawie do każdego przepisu na sałatkę i wzbogacają smak o charakterystyczną śródziemnomorską nutę. Doskonale komponują się ze składnikami tradycyjnej sałatki greckiej z serem feta, a także jako dodatek do mozzarelli z pomidorami.

 

Przepisy kulinarne z wykorzystaniem oliwek

Spaghetti alla puttanesca

Sos z suszonych pomidorów i oliwek  

Muffinki z parmezanem i czarnymi oliwkami

Zapiekanka sycylijska

Naleśniki po meksykańsku

Schab faszerowany pomidorami

Szpinak z fasolą i tuńczykiem

Sałatka z fetą

Sałatka z młodych kartofli

Sałatka z sosem koperkowym

Redakcja poleca

REKLAMA