Błonnik - ile go jeść

Błonnik - ile go jeść fot. Fotolia
Wiemy, że jest potrzebny, ale warto też wiedzieć w jakich ilościach przyniesie spodziewane efekty.
Barbara Lasota / 23.10.2014 05:03
Błonnik - ile go jeść fot. Fotolia
Błonnik znajduje się tylko w produktach roślinnych, przy czym w niektórych jest go bardzo dużo, a w innych niewiele. Najwięcej błonnika zawierają otręby produkowane z różnych ziaren (ponad 40 g w 100 g). Dużo tej substancji jest również w grubych kaszach (5–6 g w 100 g), musli (8–9 g w 100 g), owocach (głównie tych zawierających drobne "kamyczki", jak np. maliny, jeżyny, porzeczki - 7 g w 100 g).  Inne dobre źródła to nasiona roślin strączkowych (15–25 g w 100 g) i warzywa (3–7 g w 100 g).

Ile błonnika należy jeść?

  • Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na błonnik wynosi około 25–40 g.
  • Statystyczny Polak zjada go tylko 15 g, czyli za mało. Lekarze uważają, że jest to jedna z przyczyn otyłości, raka jelita grubego, miażdżycy i cukrzycy.
  • Co w praktyce oznacza 25 g błonnika, czyli minimalna dawka, jakiej potrzebujemy? Aby pokryć takie zapotrzebowanie, trzeba by zjeść 200 g suszonych śliwek, 400 g kaszy gryczanej lub pieczywa razowego albo 1 kg brokułów. Ponieważ trudno spożyć taką ilość jednego produktu, dlatego najlepiej tak zaplanować codzienny jadłospis, aby każdy posiłek zawierał porcję warzyw, owoców, razowego pieczywa lub np. grubej kaszy.
  • Przyjmuje się, że jeżeli ktoś je dziennie minimum 0,5 kg warzyw i owoców, 2 kromki razowca i 4 łyżki płatków owsianych lub 2–3 łyżki grubej kaszy, ten ma błonnika w sam raz.

Redakcja poleca

REKLAMA