Odpady z warzyw i owoców - tych nie wyrzucaj

Odpady z warzyw i owoców - tych nie wyrzucaj fot. Fotolia
Często podczas gotowania do śmieci trafia to, co w warzywach najcenniejsze. Zobacz, jak wykorzystać poszczególne części warzyw i owoców!
Agata Bernaciak / 15.06.2018 11:56
Odpady z warzyw i owoców - tych nie wyrzucaj fot. Fotolia

Nawet nie wiesz, ile zdrowych substancji ląduje codziennie w twoim koszu na śmieci. Kuchenne odpadki to jedne z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych.

1. Skórka kiwi

Co zawiera? Witaminę C, przeciwutleniacze, błonnik
Jak przyrządzić? Zielony mus: skórkę jednego lub dwóch kiwi zmiksuj z jabłkiem (oczywiście ze skórką) i kilkoma zielonymi winogronami. Dodaj łyżeczkę miodu i pół szklanki jogurtu naturalnego.


2. Liście selera

Co zawierają? Błonnik, magnez, wapń, witaminę C
Jak przyrządzić? Sałatka z selerem: garść liści opłucz, osusz i posiekaj. Wymieszaj z pokrojoną pieczoną piersią z kurczaka, łyżką kukurydzy z puszki i pokrojonym ogórkiem kiszonym.


3. Liście brokuła

Co zawierają? Beta-karoten, sulforafan
Jak przyrządzić? Surówka: brokułowe listki umyj i poszatkuj, dodaj startą na tarce marchewkę i jabłko. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i łyżką oleju rzepakowego.

4. Nasiona cukinii

Co zawierają? Nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez
Jak przyrządzić? Chrupiąca przekąska: Dokładnie oczyść i wypłucz nasiona, skrop oliwą, posyp solą i curry. Rozsyp na blasze i piecz w temperaturze 160°C na złoty kolor.


napisane na podstawie tekstu opublikowanego w miesięczniku Vita

7 warzyw, dzięki którym można przetrwać zimę

 

Redakcja poleca

REKLAMA