Znamy całą prawdę na temat aspartamu!

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakończył badania nad aspartamem. Poznaj ich wyniki!

Działanie aspartamu - poznaj całą prawdę
fot. Fotolia

Oto najbardziej kompleksowy przegląd badań na temat aspartamu!

Doczekaliśmy się! Kilka dni temu eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdzili informację na temat bezpieczeństwa stosowania aspartamu. Naukowcy podkreślili, że nie powoduje on uszkodzeń mózgu, nie ma wpływu na występowanie nowotworów, zaburzenia funkcji poznawczych oraz zachowania, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.

Dlaczego to tak ważne?

Aspartam jako substancja słodząca jest używany w wielu produktach, które codziennie trafiają na nasz stół. Jest nim dosładzana między innymi Coca-cola light, bezcukrowe gumy do żucia i wiele innych produktów, uchodzących za dietetyczne.

Przegląd badań został przeprowadzony na wniosek Komisji Europejskiej. Unijne regulacje zakładają zbadanie do 2020 roku wszystkich obecnych na rynku europejskich dodatków do żywności. Eksperci potwierdzają, że dzienne spożycie aspartamu wynoszące 40 mg na kilogram masy ciała jest bezpieczne dla człowieka i nie wiąże się z żadnym ryzykiem zdrowotnym.

Czym w ogóle jest aspartam?

Aspartam to niskokaloryczna substancja słodząca, która pozwala na zaspokojenie słodkiego smaku bez zwiększania kaloryczności spożywanych posiłków. Ułatwia zmniejszenie dobowego spożycia energii oraz nie powoduje wzrostów stężenia glukozy. Sprzyja uzyskaniu redukcji masy ciała i kontroli glikemii chorym na cukrzycę.

Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz