1. Kupuj chude mięso
Najlepiej z kurczaka lub indyka. Doskonałe są również ryby. Absolutnie nigdy nie podawaj gotowych produktów na grilla, np. hamburgerów czy kiełbasek z mielonego mięsa. Jest w nich ogrom tłuszczu i substancji chemicznych.2. Przygotuj po swojemu
Mięso natrzyj świeżymi ziołami, olejem rzepakowym i zostaw w zimnym miejscu na godzinę. Zawsze piecz je zawinięte w folię. Dzięki temu będzie smaczne, soczyste i nie będzie narażone na kontakt ze szkodliwymi oparami.3. Pamiętaj o higienie
Zanim rozpoczniesz barbecue, dokładnie wyczyść ruszt. W czasie grillowania często myj ręce. Nigdy też nie używaj naczynia po surowym mięsie do podania tego już przyrządzonego.4. Zawsze używaj tacek
Dzięki nim wytopiony tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na węgiel. Dlaczego to takie ważne? Pamiętaj o tym, bowiem opary spalonego tłuszczu wnikają w mięso, a to jest niezdrowe (zawierają substancje rakotwórcze!).5. Pilnuj, by danie było dobrze wysmażone
Nie daj się zwieść pozorom i zawsze sprawdzaj, czy mięso jest dobrze upieczone także w środku. To bardzo ważne, bowiem dopiero wysoka temperatura wypieku zapewnia bezpieczeństwo jeśli chodzi o bakterie i pasożyty, które mogą znajdować się w mięsie.Aby zdrowia w czasie grillowania było jeszcze więcej, do ulubionych dań podaj szybkie sałatki na grilla. Dzięki nim dostarczysz organizmowi witamin i błonnika, który poprawi twoją przemianę materii!
Sprawdź też przepisy na dania z grilla:
Tajskie żeberka z grilla - przepis
Żeberka w miodzie - przepis
Karkówka w ziołach - przepis