Witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale również wspomaga przyswajanie żelaza i leczenie anemii. Zobacz, gdzie jej szukać!
Twoje dziecko/11.04.2013 14:47
fot. Fotolia
To ważna dla organizmu witamina. Podnosi odporność, przyspiesza proces gojenia się ran, ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Jest też silnym antyutleniaczem. Dzieci w wieku 1–3 lata potrzebują 45 mg witaminy C na dobę, natomiast dorośli – 70 mg. Podpowiadamy, gdzie szukać tej cennej witaminy.
1. Czarne porzeczki (183 mg/100 g)
Sok z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie. Jest polecany zatem osobom cierpiącym na niedowagę i wszelkie inne zaburzenia odżywiania.
2. Czerwona papryka (144 mg/100 g)
Jest także bogata w beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B oraz potas, wapń, magnez, fosfor, a także w rutynę. Dzięki temu uszczelnia naczynia krwionośne, działa moczopędnie, zwiększa odporność, obniża ciśnienie.
3. Brukselka (94 mg/100 g)
Obfituje też m.in. w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Ma sporo kwasu foliowego, więc polecana jest kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest bogata w beta-karoten.
4. Kiwi (59 mg/100 g)
Jest też bogatym źródłem witaminy K i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, który pomaga przy zaparciach. Ma właściwości moczopędne.
5. Truskawki (66 mg/100 g)
Poza witaminą C zawierają niemal wszystkie ważne mikroelementy, zwłaszcza dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają krwiotwórczo, wzmacniająco.
6. Cytryny (50 mg/100 g)
Są również bogatym źródłem witamin z grupy B, a także potasu i wapnia. Wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu pokarmowego, likwidują zgagę i nudności, pomagają w leczeniu zaparć.