Odkryj różne rodzaje kasz na nowo!

Bulgur, amarantus, jaglana i komosa. Niemal zapomniane w polskiej kuchni kasze, ale jakże wartościowe! Podpowiadamy, które z nich warto wybierać.

rodzaje kaszy - kasza bulgur, amarantus, komosa ryżowa
fot. Fotolia

Asortyment kasz jest o wiele bogatszy niż nam się wydaje. Ot choćby bulgur, kasza jaglana, amarantus i komosa, a także bardziej popularny orkisz - to właśnie one tryumfalnie powracają na nasze stoły. Zobacz, dlaczego warto poznać je bliżej!

Rodzaje kasz - Bulgur

Choć jest jedną z najstarszych kasz, w Polsce raczej rzadko pojawia się na stołach. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany praktycznie do każdej potrawy (przystawek, sałatek, zup, dań głównych oraz deserów). Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i kuskusu, ma też dużo więcej składników odżywczych.

Wartości odżywcze kaszy bulgur
  • Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Ma niski indeks glikemiczny (IG) - 46, nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. To zaś sprawia, że jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków.
  • Wyróżnia się największą spośród opisanych kasz zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom, a nawet nowotworom okrężnicy.
  • Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu. Dlatego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Przygotowanie
Kaszę wystarczy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Proporcje płynu i kaszy oraz czas gotowania zależą od wielkości ziaren. Szklankę grubego bulguru należy zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 6-8 min. Drobną kaszę wystarczy zalać 1,5 szklanki wrzątku i pozostawić pod przykryciem 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Potem zamieszaj widelcem, by rozdzielić ziarenka. Możesz dodawać ją do sałatek i zup. Doskonale smakuje też jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami.

Rodzaje kasz - Komosa Ryżowa

Proso boliwijskie, czyli komosa ryżowa - pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 5 tys. lat. Inkowie nazywali tę roślinę matką zbóż i traktowali jak świętość. Choć z botanicznego punktu widzenia nie jest zbożem - podobnie jak one - wytwarza nasiona o wysokiej zawartości skrobi.

Wartości odżywcze komosy ryżowej
  • Jest doskonałym źródłem białka. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać i które musimy dostarczać z pożywieniem. Z tego powodu jest cennym uzupełnieniem diety wegetarian.
  • Ma sporo tłuszczu - 2,5 raza więcej niż pszenica. Ale to akurat atut komosy. Głównym składnikiem nasion są bowiem zdrowe nienasycone tłuszcze omega-3, które m.in. budują błony komórkowe, wspomagają serce, układ krążenia oraz pracę mózgu.
  • Wzbogaca posiłki w składniki mineralne (cynk, żelazo, magnez, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B i witaminę E).
  • Jest bogatym źródłem flawonoidów - substancji o właściwościach przeciwutleniających, które działają przeciwzapalnie i skutecznie zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zmniejszając ryzyko niektórych nowotworów.
Przygotowanie
Ziarna można zmielić na mąkę i używać do wypieku chleba lub ciast. Nasiona stosowane jako kasza, przed przygotowaniem trzeba namoczyć w gorącej wodzie i osączyć na sicie, by pozbyć się saponin (sprawiają, że kasza jest gorzka i szkodliwa dla dzieci). Gotuj ją w słonej wodzie 20-30 minut w proporcjach szklanka komosy na dwie szklanki wody. Jeśli w trakcie gotowania na powierzchni wytworzy się piana, zbierz ją. Ugotowaną pozostaw pod przykryciem na 5 min. Dobrze komponuje się z rodzynkami i suszoną żurawiną, może być też podawana z warzywami strączkowymi lub orzechami.

Vita
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz