Dietetyczne słodkości - przepisy

Oto propozycje deserów, którymi bez obaw możesz się zajadać. Od nich na pewno nie przytyjesz. Smacznego!

słodkości
fot. Panthermedia

Sernik prawie jak tradycyjny

* 600 g chudego twarogu * 4 jajka * 3 łyżki słodziku * 5 kropli aromatu migdałowego (lub innego do smaku) * szklanka mleka 0,5 % * po 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych i pszennych

Twaróg zmiel co najmniej dwukrotnie na gładką masę. Dodaj do niego cztery żółtka, słodzik, otręby oraz aromat migdałowy. Wymieszaj masę energicznie łyżką lub mikserem. Dodaj szklankę mleka i ponownie wymieszaj. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno cztery białka i dodaj je do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie zamieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy sernik jest już suchy w środku. W razie potrzeby piecz jeszcze chwilę. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw sernik do wystygnięcia, a następnie schłodź przez około pół godziny w lodówce.

Krem cynamonowy

* 250 g jogurtu naturalnego 0% * 3 łyżki cynamonu * białko * łyżka słodziku * łyżeczka soku z cytryny

Do jogurtu naturalnego dodaj trzy łyżki cynamonu, słodzik oraz cytrynę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do jogurtu i delikatnie zamieszaj. Krem świetnie nadaje się także do naleśników otrębowych i wszystkich rodzajów deserów.

Ciasteczka otrębowe

* 2 łyżki otrąb owsianych * łyżeczka słodziku * 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% * pół łyżeczki proszku do pieczenia * białko z 1 jajka * 2 kropelki dowolnego aromatu

Zmiksuj otręby na mąkę. Wymieszaj dokładnie słodzik, jogurt naturalny, aromat, otręby oraz proszek do pieczenia. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałą masą. Nałóż łyżką na papier do pieczenia niewielkie porcje i rozpłaszcz je tak, by miały grubość około centymetra. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 15 minut.

Kakaowe muffiny

* 2 łyżki otrąb owsianych * 2 łyżki otrąb pszennych * łyżka chudego mleka (0,5%) * żółtko * 2 białka * 2 łyżki słodzika * łyżka skrobii kukurydzianej
* łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao

Zmiksuj dokładnie otręby. Dodaj do nich proszek do pieczenia oraz mleko, żółtka i skrobię kukurydzianą. Wszystko mieszaj kilka minut aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodaj trzy łyżki kakao oraz słodzik. Ubij białka na sztywno i delikatnie zmieszaj z pozostałymi składnikami. Nasmaruj foremki niewielką ilością tłuszczu. Rozlej masę, wypełniając nią foremki aż po brzegi. Piecz około 35 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem lub wykałaczką czy są suche w środku i w razie potrzeby piecz jeszcze kilka minut. Z tych proporcji można zrobić około 6 muffinek. Możesz zjeść trzy dziennie.

Vita
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz